APRIL KOFFIES

Geplaatst: 01 mei 2017

Lees hieronder het verslag van Norman Mazel over de koffies uit de april zending van Roast.

 

Deze (opvallend kleine) Colombiaanse bonen van Nordkapp hadden een ietwat snelle doorloop, maar vooral het subtiele aroma en de zoetheid gecombineerd met prettige aciditeit resulteerden in een gebalanceerde koffie. Wat mij – in deze smaaktechnisch –betreft mag de botanische naam physalis peruviana voortaan ook de variant 'colombiana' erbij krijgen! Dit goudbesje was sensorisch goed waar te nemen, als smaak- én prettig tintelende -sensatie.


 

 

 


Bij importeur This Side Up kwam ik nog deze verbeeldende impressie over de finca tegen:

Within Nariño, the altitude at which the village of Colón is situated is perhaps this coffee’s most unique feature: On the one hand, the shape of the mountains here allows the warm, moist winds from the valley to blow upwards at night, which makes coffee cultivation here viable at altitudes that elsewhere would kill the fragile shrubs. On the other hand, cold trade winds from the south find its way to this region. This interchange of cold and warm influence make temperatures here fluctuate between 7 and 30 degrees Celsius, forcing the coffee to hold on to and trigger the production of more sugars, the solubles responsible for the acidity of the coffee. These dreamlike conditions are unlike we’ve ever seen anywhere in the world, and are what gives this coffee its beautiful acidities, smooth mouthfeel and pronounced aromas.
Juan Pablo, our partner and second son of the Argote family, knew there was more to be gained from Nariño’s unique coffee. He grew up in the village of Colón Genova and has been working with coffee since he was a child. He now roasts coffee under his brand “Sol del Venado” to the local market for extra income, but understood that his family’s coffee had the potential to be sold green to foreign buyers - if only he could find them... 

 


In omgekeerde volgorde enige foto´s, van een single naked uitloop naar een espresso tonic. De koffie zelf miste wat zoetheid; de beloofde karamel was aanwezig, maar meer als ´salted´ variant. Het werkte beter met melk en dus als verfrissende cocktail! Niet uit eigen initiatief, want ik ben niet zo´n liefhebber van tonic. Maar dat droge, bittere wordt opvallend genoeg opgeheven en zelfs omgezet in… zoet (!) als er een espresso wordt toegevoegd. Een aanrader, zeker voor de komende maanden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Iets meer dan een jaar later, wederom een koffie van Koffiestation, afkomstig uit de (grote) Oromia regio die midden/zuid-westelijk Ethiopië bedekt. Waarom ik me dat nog herinner…? Poeh, ik was behoorlijk content met die koffie begin vorig jaar). En dat ben ik nu weer!
Deze editie komt uit Guji zone, waaronder ook de vorige ‘Shakiso’ viel. Alles dan weer gelegen in de Sidamo coffee regio, oostelijk van het eveneens bekende Yirgacheffe. Een complex verhaal, dat met die zones, regio’s en zogenaamde woreda’s aldaar. Vandaar ook artikelen zoals deze en vooral dit flinke, zeer interessante epistel (zie o.a. pagina 21 over Guji, Sidama).
Een hele nette natural, geeft een keurige maling ook, met weinig tot geen klontjes, netjes te tampen daarna dus ook. De smaakbeschrijving is spot on, de balans is prachtig.
Ook Koffiestation zelf geeft een mooi overzicht, waarin o.a. staat:

“Een aroma explosie van een fijne ongewassen Ethiopische koffie zonder de ongewenste gefermenteerde aroma’s die in veel ongewassen koffies voorkomen. Een fruitige koffie met intense aroma en smaak en voor degene die fruitige koffies met een agressieve zuurgraad vermijden.”


Zoals op mijn proefnotitie dan ook staat: “We want more, we want more!”
(en daar hoefde ik dankzij Kris 😉 deze keer niet een jaar op te wachten gelukkig… en hopelijk wordt u als lezer/abonnee ook snel weer verblijd met bonen uit het noorden des lands!)


Coffea Salutem!
Norman Mazel | @Normanito1 | @Espresso_cups_

 

 

 


» Volgend bericht: DRUKKE TIJDEN IN MEI
« Vorig bericht: Leuvense Limu en Musasa Marshmellow