Back to the Future en The Future of Coffee

Geplaatst: 13 oktober 2017

Hij is weer binnen, de blog van Norman over de koffies van het september pakket. 

 

 BACK TO THE FUTURE & THE FUTURE OF COFFEE

 

Guatemala Atitlan Roast Factory

“Last but not least”

De laatste pagina van mijn 5e proefboekje (vandaar de bruinige achtergrond) is inerdaad niet de minste van de 33 koffies die erin staan… Maar dan toch ook niet één van de beste. Kan gebeuren. Toeval wil dat een andere koffie van Stefan´s Roast Factory – een Kenia van begin dit jaar – juist de eerste de beste in dit boekje was (met een 9--)! Deze Guatemala was voor mij wat aan de straffe kant. Ik heb het niet getest, maar terugkijkend op mijn notities is het zeer goed mogelijk dat dit vooral een perfecte koffie voor melkdranken is: de body is goed, de acidity is hoog (en zal worden getemperd), de crema is mooi (latte art!). Het bittertje zal ook worden verzacht en hopelijk resulteert dit alles in een opleving van de chocola met hazelnoot. Het is goed mogelijk dat de bonen nog moeten settelen en bijkomen van de reis, zoals vermeld zijn ze pas half augustus aangekomen, en deze Roast was al een week later. Ik zou het dus eigenlijk wel een tweede kans moeten geven, dus… ehm… Stefan? šŸ˜‰

Guat, double

Guat, double

Indonesia Java Blooss

“The first will be last”?

Nee, geenszins natuurlijk. Alles is nog mogelijk, nog 32 koffies te gaan. Maar deze (best wel eervolle šŸ˜‰) eerste pagina van het volgende proefboekje valt niet met de deur in huis. Kan ook gebeuren. Toeval wil dat een andere koffie van Diana´s BLOOSS – een Brazil van begin dit jaar – juist erg hoog scoorde (een 8,5)! Deze Javaanse jongens waren helaas niet zo jeugdig. Ze zagen er wel goed uit, deden erg hun best, maar smaakten wat aan de belegen kant. Op zich kan een Indonesische koffie dat wel hebben; een beetje aards, wat tabak en kruidigheid erbij, soms een vleugje fruitigheid en de funky oudjes swingen weer bijna zoals vroeger… Al met al niet onplezierig, best compleet en gebalanceerd, maar dat aged, verouderde voerde net iets teveel de boventoon.

Indo, single

Thailand Pride Boot Koffie
“Me want cookie! Om nom nom nom nom!”

Net als onze grote blauwe vriend uit Sesamstraat ben ik van zeer jongs af aan een groot koekjesliefhebber. De lekkerste zijn die zanderige. En precies die rook ik toen ik het zakje met de bio bonen van Boot opende! Gelukkig bleken het geen Thaise viskoekjes te zijn šŸ˜Š
De Roast zelf was wel wat aan de donkere kant, richting Full City. De smaaknotities op het zakje doen me in verband hiermee ook meer denken aan een lichtere (cupping) roast; de fruitige frissigheid noch de laurier waren evident. Desondanks, maar misschien zelfs wel mede dankzij dit aspect, een prima uitgebalanceerde koffie! Lekker vol en zoet, en zeker niet te zwaar. Zoals een zanderig koekje :P
Yin & Yang met koffie van Doi Chaang! (maar dan zou het smaakwiel op het proefformulier er eigenlijk zā˜Æ uit moeten zien!)


Thailand, double

Ten slotte: allemaal nog gefeliciteerd met International Coffee Day afgelopen 1 oktober! Maar voor de meesten, zeker hier, is het elke dag Coffee Day natuurlijk. Laten we het zo houden en kijk vooral ook even op www.futureof.coffee. Belangrijk werk!
In de zeer nabije toekomst zal het nieuwe Roast pakket in onze brievenbussen vallen, of misschien net liggen… Ter verhoging van de feestvreugde omtrent Roast´s eerste lustrum een drietal Single Estate Coffee´s van dezelfde finca uit Guatemala maar dan op drie verschillende manieren verwerkt. Dat wordt bijzonder en heel speciaal! Volgende maand mooi de gelegenheid om dieper op de verwerkingsprocessen in te gaan. Tot dan!

Coffea Salutem,
Norman Mazel | Twitter | Instagram | Espresso Cups Collection

 


» Volgend bericht: BeanBrothers bezoekt Nicaragua
« Vorig bericht: LAAT DE HERFST MAAR KOMEN!