Ethiopie Doyo

  • Varieteit

    Inheemse oorsprong

  • Hoogte

    1800 - 2100m

  • Zending

    februari 2014 / #1

Deze fantastische koffie van de Doyo coöperatie komt uit het westen van Ethiopië, nabij Jimma. De coöperatie maakt deel uit van de Oromia Union, welke zo'n 200 groepen met naar schatting een kwart miljoen boeren vertegenwoordigd. De coöperatie en zijn washing station is één van de pioniers in de regio. Zo maken zij gebruik van Vetiver, een grassoort die gebruikt wordt om het afvalwater na het wassen van de koffie te filteren en te controleren zodat er geen verontreiniging in omliggende gebieden optreed.

De Doyo groep bestaat uit zo'n 430 actieve boeren en meer als duizend leden die op een semi-reguliere basis bijdragen. De gemiddelde boerderij is minder dan een halve hectare groot, wat normaal is voor Ethiopische begrippen maar minuscuul in vergelijking met elk ander land.

De koffies uit het westen van Ethiopië worden historisch gezien overschaduwd door de bekendere gebieden zoals Harrar en Sidama, ondanks dat de Kaffa regio een aantal natuurlijke voordelen biedt. Door politieke en economische omstandigheden krijgen de zuidelijke en oostelijke provincies dan ook de voorkeur betreft ontwikkeling en investeringen. Maar er is een omkeer gaande in het westen, deels als gevolg van een hernieuwde belangstelling in de genetische oorsprong van koffie maar ook dankzij een intensieve inspanning onder leiding van TechnoServe, die gericht is op de verbetering van de infrastructuur in het gebied en de lokale boeren helpen bij het verbeteren van hun kwaliteitsstandaard. Een bijkomend positief gevolg van deze kwaliteitsinspanningen is de verbetering van sociale omstandigheden en bescherming van het milieu.

De Doyo Ethiopia is een speciale koffie en is dan ook uniek in vergelijking met de Ethiopische koffies uit het zuiden en oosten. Verwacht een complexe zoete koffie met een boterzacht mondgevoel en een mooie mix van rode vruchten en kruidige tonen van jeneverbes en mocha.