Brazilie, Fazenda Jacaranda

  • Varieteit

    Bourbon, Mundo Novo, Catuai e.a.

  • Hoogte

    1100 - 1200 meter

  • Zending

    november 2012 / #1

"Het is vroeg in de ochtend, Carlos Franco strooit vers gemalen maïs op zijn veranda. Het is voor de vogels legt hij uit. De meeste van hen houden van insecten en fruit, maar de kleine gele houden van maïs, en ik hou van hun lied."

 

Aan het woord is eigenaar Carlos in een documantaire gemaakt voor het World Social Forum. Carlos heeft een oprechte passie voor mensen en natuur. De plantage ligt in de bergen van Minas Gerais en heeft een 'Organic certification' van het Biodynamic Institute of Brasil. Een voorbeeld van duurzame ontwikkeling en biologische teelt.

 

Op de heuvels van Fazenda Jacarandá (genoemd naar de schitterende paarse boom) groeien de koffieplanten tussen de bomen en inheemse grassen. Om de bocht zien we allemaal bananenbomen. "Verbouwen jullie ook banenen?" vragen wij. "Nee, gewoon koffie" antwoord Ruben de zoon van Carlos. "Dit is agro-bosbouw. Het is een manier om de biodiversiteit te verhogen op onze boerderij. We verbouwen hoge kwaliteit koffie en we zijn er trots op. Maar uiteindelijk meten we ons succes door onze biodiversiteit."

 

De groene bonen voor deze Roast zijn naar Nederland gehaald door Kees Kraakman, eigenaar van de kleine artistieke Stadsbranderij Noord in Amsterdam. Hij heeft de koffie langzaam geroosterd in zijn kleine Giesen W1 koffiebrander van Nederlandse makelij. Je proeft bij deze organic koffie nootjes en zoete chocolade.