Brazilie Souza

  • Varieteit

    Catuai Vermelho

  • Hoogte

    1100 meter

  • Zending

    februari 2016 / #1

Brazilië staat niet echt bekent als specialty koffie land, maar dat er bijzonder mooie koffies geproduceerd worden staat vast. Een jaar gelden leerden de jongens van de creatieve branderij BeanBrothers, via Kees Kraakman (die brander van Stadsbranderij Noord in Amsterdam), koffieboer Bruno Souza kennen. Als je het over koffie helden hebt dan hoort Bruno daar zeker bij. Een geweldige man, bevlogen, gepassioneerd en wát een kennis heeft hij van koffie en de koffies hij produceert, oh man zo lekker. Zijn koffie heeft een dikke volle body, zacht zoete chocolade, beetje amandel smaak en een heerlijk romige afdronk. De koffie is net als Bruno zelf, iedereen is er weg van.

Souza en zijn familie produceerden deze fantastische micro-lot op hun boerderij: Fazenda Esperança. Wij kochten een prachtige microlot van Bruno. De boerderij staat in Campos Altos, Minas Gerais, ten westen van Belo Horizonte. Bruno heeft er de leiding en richt zich op de verdere ontwikkeling van de voorouderlijke boerderij.

In de Cerrado heb je goed gedefinieerde seizoenen – een hete zomer met regelmatig regen en een koelere en extreem droge winter – ongebruikelijk voor de meeste regio’s waar koffie groeit. Deze bijzondere weersomstandigheden maken het ideaal voor de productie van zongedroogde koffie, maar ook voor een sundreid natural of de pulp natural Wij hebben de pulp natural. Tijdens het pulpen wordt het vruchtvlees van de boon verwijderd, waarna de koffie gedroogd wordt op een groot terras onder de intense Cerrado zon. Daardoor kan het zijn natuurlijke zoetheid en stroperig body ontwikkelen.

De kennis is van vader op zoon doorgegeven en inmiddels draait de vijfde generatie koffie op de patio, precies met de stralen van de zon mee. Want, zo zegt Bruno, dat zorgt voor een perfecte gelijkmatige droging en uit eindelijk voor een briljante clean cup.