Colombia Finca Los Ciruelos

  • Producent

    Gabriel Restrepo

  • Branderij

    BeansXL, Hoek van Holland

  • Regio

    Versalles, Antioquia, Colombia

  • Varieteit

    Pajarito

  • Hoogte

    1450-1800

  • Zending

    juni 2013 / #1

Innovatie, efficientie en respect voor mens en natuur, dat is waar het op aankomt op Finca Los Ciruelos van de 54-jarige Gabriel Fernando Velez Restrepo. De naam van zijn bedrijf komt van de gelijknamige, paarskleurige ietwat op een pruim lijkende en zoet smakende vrucht, die aan de bomen op zijn 85 hectare vulkaanbodem groeit, waar hij zijn Typica-koffie verbouwt. Zijn boerderij ligt in de buurt van het gehucht Versalles, zo`n 50 kilometer ten zuiden van Medellín.

 

Omdat de koffieprijzen momenteel zo laag zijn, probeer ik constant te innoveren“, vertelt de vriendelijke Restrepo, terwijl hij zijn pick-up over de hobbelige zandpaden door de bergen ten zuiden van Medellín stuurt. „Ik heb bijvoorbeeld een methode gevonden om met veel minder materiaalgebruik jonge koffieplanten te kweken. Bij een oppervlakte van 85 hectare kan dat financieel nogal wat uitmaken. Ook ik moet in deze tijden van lage prijzen voor mijn koffie op de wereldmarkt zo efficient mogelijk produceren.“

 

De kwaliteit van zijn koffie waarborgt Restrepo door de zorgvuldige, handmatige pluk van zijn koffie en de jarenlange ervaring van zijn medewerkers bij de oogst. „Ik vind het bovendien belangrijk om milieuvriendelijk te produceren. Tot een paar jaar geleden waren mijn koffie ook gecertificeerd via de Rainforest Alliance, maar daar ben ik mee gestopt. Het kostte me duizenden euros per jaar, terwijl ik er nauwelijks extra aan verdiende, omdat ik het grootste deel van mijn koffie rechtstreeks aan de koffiefederatie hier in de buurt verkocht. Maar ik produceer nog wel steeds volgens hun richtlijnen.“

 

 De unieke smaak van de koffie van finca Los Ciruelos komt voort uit de oeroude vulkaanbodems van zijn finca, die de meeste boeren in de omgeving al sinds tientallen jaren hebben omgeploegd of door erosie hebben laten wegspoelen. Dat gebeurt niet op Los Ciruelos, waar Gabriel Velez vele bomen en beekjes over zijn terrein behouden heeft, om ook de biodiversiteit op zijn terrein te waarborgen. „Kijk eens naar deze verschillende kleuren“, zegt Restrepo tijdens een rondgang over zijn bedrijf, terwijl hij wijst op een waaier van verschillende bodemlagen langs een steil stuk weg. „Dit betekent dar we vruchtbare bodems hebben, wat onmisbaar is voor koffie van goede kwaliteit.“ Even later, nadat we een stevige wandeling lang een klaterend bergbeekje tussen zijn koffievelden hebben beeindigd, toont hij de slaapruimtes voor de koffieplukkers. „Veel plukkers reizen het hele jaar door rond en trekken van oogst naar oogst. Ik wil niet dat ze ergens in een hoek onder een stuk plastic slapen. Daarom hebben we deze slaapruimtes met douches en en een eetzaal voor hen gebouwd.“

 

Restrepo komt tegenwoordig weer wekelijks op zijn finca, vertelt hij even later tijdens een lunch onder een afdak, vanwaar we een schitterend uitzicht op het dal met zijn koffievelden hebben. Een jaar of tien geleden kon Restrepo zijn finca onmogelijk bezoeken: afpersingen en ontvoeringen van de bedrijfseigenaren door de guerrilla waren aan de orde van de dag. „Mijn bedrijfsleider werd ontvoerd en voor mij was het ook veel te gevaarlijk hier. Maar gelukkig hebben zich de tijden veranderd en is het hier tegenwoordig veel veiliger.“