Ecuador Manabi

  • Varieteit

    Typica (natuurlijk gedroogd)

  • Hoogte

    500 meter

  • Zending

    november 2015 / #1

Manabí is een van de kustprovincies van Ecuador met een economie die voornamelijk drijft op landbouw, in het bijzonder bananen. Het is echter ook de grootste en oudste koffieproducerende provincie van Ecuador in zowel de hoeveelheid geproduceerde koffie als grootte van het gebied. Het klimaat in Manabí is koel en erg droog in de winter (juni - september) met temperaturen rond de 25 graden celsius en soms waterschaarste, en vochtig en warm in de zomer (december - april) wanneer de temperatuurd tot 40 graden celsius kan stijgen met overvloedige regen.

Het centrum van de koffieteelt is Jipijapa, een stadje van ongeveer 60000 inwoners dat in het kustgebergte licht. De meeste koffie die hier wordt verbouwd is Arabica Tipica op hoogtes van ongeveer 500m boven zeeniveau. Door de sterke invloed van de oceaan met zijn koude golfstroom heeft het kustgebergte vele microklimaten die, ondanks de geringe hoogte, een verrassende hoeveelheid koffievarieteiten oplevert. Ongeveer 50% van de koffie wordt verbouwd op kleine boerderijen die varieren van 1 to 10 hectare. 

Van 2004-2008 financierde de Belgische overheid het project "Cafe Manabi" met als doel de oogst van lokale koffieboeren in Ecuador te vergroten om hun families een betere levensstandaard te geven. Hieruit is Asociacion Campesina "Las maravillas de Cascol" ontstaan, een coöperatie van familiebedrijfjes. Deze koffie is verbouwd op lemige kleigrond wat een medium sterke iets rokerige smaak geeft met een lage zuurgraad. De nasmaak is krachtig.