Ethiopie Yirgacheffe Chelba-3

  • Varieteit

    100% arabica, heirloom

  • Hoogte

    1.600-2.000m

  • Zending

    april 2014 / #1

Screaming Beans, een koffie- wijn en goed eten restaurant in Amsterdam, haalt zelf de koffies uit de koffielanden. Het branden wordt in nauw overleg gedaan door branderij Bocca. Omdat ze zelf met veel energie op zoek gaan naar top-koffies zijn ze met recht opgenomen in de Roast-selectie van april.

Deze prachtige Yirgacheffe wordt geleverd door het Chelba washing station in de Gedeo regio wordt particulier gerund en ze bezit zelf geen grond waar koffieplanten groeien. Zo’n 700 boeren uit de regio brengen hun koffie naar dit washing station. De meeste van deze boeren bezitten 2 hectare land. Acacia en Podocarpes bomen zorgen voor schaduw voor de koffieplanten. Alle geplukte bessen worden bij het Chelba station verwerkt.

Deze koffie is een niet gewassen koffie, de koffiebes wordt niet verwijderd van de boon, maar direct na het plukken en sorteren op verhoogde droogbedden gelegd. De oogst wordt voordurend aangeharkt of met de hand gedraaid, om er voor te zorgen dat het gelijkmatig droogt. De verhoogde droogbedden zorgt ervoor dat er genoeg luchtcirculatie is. Dit proces duurt zo´n 15 a 20 dagen, afhankelijk van het weer. Wanneer de bonen een vochtgehalte van 11.5-12% hebben bereikt, worden de bonen verder verwerkt en verscheept.

Deze unwashed heeft een mooie volle body en vullend mondgevoel, een prettige citrus aciditeit en langdurige afdronk van zoete, rijpe aardbeien. Wij versturen de Chelba-3 ook als bij ons verkrijgbaar in espressobranding. In deze branding komt eerst een milde aciditeit naar voren en vervolgens in de afdronk het zoete van rijpe aardbeien. Volgens Kris en mij een heerlijke manier om de dag mee te beginnen als espresso of cappuccino. Bij de filterbranding blijft het zoete van rijpe aardbeien weer terugkomen, dit wordt aangevuld met wat donkere chocoladetonen.