Ethiopië Yirgacheffe Grade 2

  • Varieteit

    Heirloom, gewassen

  • Hoogte

    1600 - 2000 m

  • Zending

    december 2012 / #1

De heuvels rond de plaats Yirgacheffe zijn het mooiste gebied van de provincie Sidamo in Ethiopië. De koffie uit Yigacheffe is wereldberoemd en geprezen om zijn geparfumeerde en zoetige aroma´s, die je nergens anders vindt. In Zuid-Amerika komen de mooiste koffies vaak van koffieplantages, in Afrika leveren kleine koffieboeren de koffie van eigen struiken aan een coöperatie.

 

Francesco van de Espressofabriek beschrijft deze Yirgacheffe uitgebreidt. "In de espresso proef je duidelijk zoete citrusvruchten als manderijnen en goede rijpe sinaasappelen. Aan het einde proef je tonen van bergamot en bloemige tonen, zoals jasmijn. Ook vanuit de filter is heel zoet, duidelijk weer citrus, vooral bergamottonen zijn hier heel erg. Ondanks dat het een gewassen koffie betreft proef je zeker ook een heerlijk fris zuurtje, vooral als de koffie wat afgekoeld is. De filter is al een dag na branden heel goed drinkbaar, maar de espresso moet zeker een week liggen nadat deze gebrand is. Liever zelfs een dag of tien."