Kenia Gichathaini AA

  • Variëteit
  • SL28, SL34
  • Hoogte
  • 1600-1900 meter
  • Zending

De Gichathaini wetmill (verwerkingsfabriek) is onderdeel van het Gikanda Cooperative Society in de streek Nyeri in Centraal Kenia. Deze streek staat bekend om zijn intense, complexe en smaakvolle koffies. Deze worden met name geproduceerd door zogenaamde ‘smallholder farms’ een samenwerking van boeren die elk zo’n 100 bomen bezitten. De boeren zijn georganiseerd in deze Cooperative Societies die dienen als overkoepelende organisaties voor de wetmills (fabrieken) waar de koffieboeren hun koffiebessen afleveren om verwerkt te worden.

In de Nyeri streek bestaat een gezonde onderlinge competitie. De meeste boeren zijn omringd door verschillende wetmills en ze zijn vrij om te kiezen bij welke wetmill ze hun koffie bessen afleveren. Door het traditionele veilingssysteem in Kenia, wordt kwaliteit beloond met hogere prijzen voor de koffie. De betere wetmills trekken meer boeren vanwege de hogere prijzen die de koffie oplevert, en daarnaast krijgen de boeren hier vervolgens uiteraard ook een hoger percentage winst op.

Koffie gebrand door Single Estate Coffee