Kenia Zahabu AB

  • Varieteit

    100%

  • Hoogte

    1.780 - 1.950 meter

  • Zending

    januari 2016 / #1

Deze indrukwekkende koffie komt uit Kirinyaga, 190 kilometer ten noordwesten van Nairobi. Op de zuidelijke hellingen van Mount Kenia (1300 en 1900 meter) liggen de kleine plantages van boeren van de Rungeto coöperatie. Aan de pluk en verwerking van de koffie wordt door de boeren veel aandacht besteed met zeer complexe fruitige koffies als resultaat.

De pluk vindt met de hand plaats, alleen de rijpe bessen worden geplukt. De dieprode bessen worden direct na de pluk naar de ‘wet mill’ gebracht. Hier wordt het vruchtvlees verwijderd, vindt een fermentatie plaats. Medewerkers van de wet mill spreiden daarna de gewassen koffie uit op verhoogde droogbedden. Lucht kan hierbij langs onder- en bovenzijde van de bonen circuleren waarmee een snelle en gelijkmatige droging wordt gegarandeerd. Na een laatste controle wordt de koffie in perkamino (parchment) naar een ‘dry mill’ in Sasini getransporteerd. De ‘wet mill’ van Kii gebruikt schoon rivierwater. Tijdens het wassen van de koffie wordt het water gerecirculeerd. Na gebruik wordt het water gezuiverd.