Panama Kotowa Duncan

  • Varieteit

    100% Arabica - ’gebronsde’ en ‘groene’ geisha, catuai, caturra

  • Hoogte

    1.700m

  • Zending

    januari 2017 / #2

Boot Koffie importeert al bijna twintig jaar koffie van de Kotowa Estate van Ricardo Koyner.
Het woord Kotowa betekent ‘berg’ in de taal van de Indiaanse plukkers van de koffiebessen. Deze Duncan plantage won in 2016 een prijs in de Best of Panama competitie. De plantage ligt in het bergachtig gebied in el Salto, district Volcancito, op 1700 meter hoogte. Dit gebied heeft van nature een klimaat waarbij de combinatie en hoeveelheden van regen, wind, zon, wolken en temperatuur het  mogelijk maken om een geweldige organische koffie te produceren. Vanuit nieuwsgierigheid en het streven om duurzaam te produceren begon Ricardo rond 2003 op de Duncan gronden met het verbouwen van biologisch gecertificeerde koffie. Hij gebruikt koffiepulp als compost. Koffiepulp is het vruchtvlees dat van de koffiebes wordt gehaald. In 2016 werd Ricardo gekozen tot de beste koffieboer van Panama. Al in 2006 kreeg de plantage de Nationale Duurzaamheidprijs voor de schoonste industrie. De plukkers krijgen gratis medische verzorging en hun kinderen krijgen toegang tot de crèche. Unicef heeft Kotowa al negen jaar achter elkaar geroemd vanwege het sociale programma van de plukkers.

Barend Boot: "Net zoals de koffie voor export uit Panama ruim de tijd krijgt om te rusten in het geklimatiseerde magazijn op de plantage, heeft de koffie na het branden ‘rusttijd’ nodig om tot haar recht te komen. Houd er rekening mee dat de koffie minstens twaalf dagen na het branden nodig heeft om gebalanceerd te schitteren."

Certificeringen:
NOP/USDA organic certified
Direct Trade import

Smaakindicatie:
Aroma: notige en citroenige bloesem. Groene appel, lychee en pure chocolade.

Zetmethode:
Espressomachine, espressokan, duwpot.