Recente koffiepost

Iedere maand worden er drie bijzondere koffies verzonden door Roast. Op deze pagina zie je het overzicht van de afgelopen maanden. Voor elk eerste weekend van de maand proberen we de koffie te laten bezorgen.

 
 
 
 
 

Jubileum Special Washed

  • Koffiebranderij
  • Single Estate Coffee, Maassluis
  • Producent
  • Finca Bella Vista, Zelaya familie
  • Omschrijving
  • Nadat de bessen met de hand geplukt en verwerkt worden beginnen de verschillen in de verwerkingsmethodes. De Washed variant wordt in Guatemala traditioneel veel gebruikt. De koffiebessen gaan door een pulper waarbij de schil en het meeste vruchtvlees worden verwijderd. De koffie gaat vervolgens in een bassin voor de droge fermentatie. Na fermentatie wordt de koffie gewassen en gedroogd op raised beds in de greenhouse. 

Jubileum Special Soaked

  • Koffiebranderij
  • Single Estate Coffee, Maassluis
  • Producent
  • Finca Bella Vista, Zelaya familie
  • Omschrijving
  • Nadat de bessen met de hand geplukt en verwerkt worden beginnen de verschillen in de verwerkingsmethodes. De Soaked variant is een vrij nieuw proces wat Single Estate ontwikkelt samen met de Zelaya’s, gebaseerd op de ervaringen in andere origines. Nadat de bessen door de pulper zijn geweest wordt door middel van een zogenaamde washer het meeste vruchtvlees van de bonen gehaald. De bonen gaan in een bassin en worden dan voor 1 nacht onder schoon water gezet. De volgende ochtend gaan de bonen naar de greenhouse om te drogen.

     

Jubileum Special Natural

  • Koffiebranderij
  • Single Estate Coffee, Maassluis
  • Producent
  • Finca Bella Vista, Zelaya familie
  • Omschrijving
  • Nadat de bessen met de hand geplukt en verwerkt worden beginnen de verschillen in de verwerkingsmethodes. Bij de Natural variant beginnen de bessen op de bovenste laag in de greenhouse en worden regelmatig omgewerkt zodat ze gelijkmatig drogen. Na een paar dagen gaan ze een etage lager en zo verder om uiteindelijk op de onderste laag te eindigen. Door te wisselen drogen de bonen gelijkmatig. Het gehele proces van drogen op deze manier duurt 21 dagen, wat het een kwetsbaar en tijdrovend karwei maakt.

 
 

Guatemala Toliman

  • Koffiebranderij
  • Roast Factory, Den Haag
  • Producent
  • Kleine coöperatie
  • Omschrijving
  • Deze maand een primeur, deze koffie uit Guatemala zit (nog) niet in het assortiment van Roast Factory en is half augustus aangekomen. De plantages liggen op de uitgestorven vulkaan Toliman rondom het meer van Atitlan. Smaakindicatie: medium body, hazelnoot en een heel klein beetje sinaasappel.

Java Preanger

  • Koffiebranderij
  • BLOOSS Coffee
  • Producent
  • Java Preanger Estate
  • Omschrijving
  • De geschiedenis van deze Java Preanger koffie is nauw verweven met het koloniale tijdperk van Indonesië. Java Preanger Estate werd in 1894 samen met 5 andere koffieplantages door de Nederlanders opgezet en beheerd. De koffie heeft de frisheid en het zoete van roodfruit gecombineerd met tonen van donkere chocola en een licht kruidig tintje.

Finca Hartmann

  • Koffiebranderij
  • Boot Koffie, Baarn
  • Producent
  • Finca Hartmann
  • Omschrijving
  • Drie broers en één zus ‘runnen’ deze finca en plantages vol passie. Dit speciale Lot 12 is afkomstig van de Caturra variëteit die op de ‘natural processed’ manier is verwerkt; de hele koffievrucht wordt verwijderd en het vruchtvlees blijft om de bonen tijdens het drogen. De koffie heeft geuren van blauwe bes en gebakken appel met kwark en amandelschaafsel.

Pride of Thailand

  • Koffiebranderij
  • Boot Koffie, Baarn
  • Producent
  • Doi Chaang Cooperative
  • Omschrijving
  • Doi Chaang koffie is met haar kwaliteit en bekendheid het boegbeeld voor de Thaise ‘koffierevolutie’ in het buitenland en in Thailand zelf. De plantage heeft diverse sociale projecten die uit eigen middelen worden bekostigd. Deze koffie met EKO certificering is kruidig, en bevat tinten van citroengras, bessen, umami, citroencake, iets laurier in de nasmaak.

 
 

Valle de Volcanes

  • Koffiebranderij
  • Fascino, Weert
  • Producent
  • Diverse kleine boeren
  • Omschrijving
  • Valle de Volcanes is een koffie die geproduceerd wordt door een groep “small-farmers” uit San Martín Jilotepeque. De Valle de Volcanes is een bijzondere en unieke koffie, met een volle smaak zonder bitterheid. Hij heeft een romige body met tonen van melkchocolade en abrikozen. De afdronk is licht en fris, met een bijzonder lage zuurgraad.

Kelompak Petani Kopi Toba

  • Koffiebranderij
  • Rozema en Van Schijndel
  • Producent
  • Kelompok Petani Kopi Toba
  • Omschrijving
  • Kelompok Petani Kopi Toba is een coöperatie van 468 boeren die zich verenigd hebben om de kwaliteit van de koffie te verhogen. De plantages leveren bonen die biologisch en UTZ gecertificeerd verbouwd en verwerkt zijn. Een heerlijk pittige en kruidige koffie met smaken van chocola en sinaasappel.

Finca Los Alpes

  • Koffiebranderij
  • Brandzaak, Rotterdam
  • Producent
  • Finca Los Alpes
  • Omschrijving
  • Jose Argiro Arboleda en zijn vrouw Elvia Lucia Puerta beheren de plantage Finca Los Alpes. Ondanks hun omvang hebben ze alle faciliteiten om zelfstandig te opereren. Die faciliteiten stellen ze beschikbaar aan opkomende kleine boeren uit de regio. De koffie heeft hinten van karamel, bruine suiker en een superbe afdronk van pure chocolade.