Recente koffiepost

Iedere maand worden er drie bijzondere koffies verzonden door Roast. Op deze pagina zie je het overzicht van de afgelopen maanden. Voor elk eerste weekend van de maand proberen we de koffie te laten bezorgen.

 
 
 
 
 

Doi Pangkhon Thailand

  • Koffiebranderij
  • Schot Koffie, Rotterdam
  • Producent
  • Doi Pangkhon Farmer Group
  • Omschrijving
  • Dit Pangkhon microlot is afkomstig van een twintigtal huishoudens waaronder Ata (30) en Pupae (26) Becheku. In veel producerende landen stoppen boeren met het verbouwen van koffie, wegens andere, meer lucratieve kansen. Deze families keren juist terug naar huis omdat ze een goede toekomst in de koffie voor zich zien. Ze verbouwen koffie omdat ze het willen, niet bij gebrek aan andere mogelijkheden. Een zeer schone en zoete koffie met typische ‘Aziatische’ kruidige smaken.

PNG Wahgi Valley

  • Koffiebranderij
  • Rozema en Van Schijndel
  • Producent
  • Sigri Estate
  • Omschrijving
  • Sigri Estate ligt in de Waghi Valei, in Western Midlands. De omstandigheden daar zijn ideaal voor het verbouwen van zeer goede koffie; hoge vochtigheid, koele nachten en grote hoogte. De koffiebonen worden handgeplukt waardoor alleen de rijpe bessen verwerkt worden. Dit resulteert in een goede balans tussen suikers en zuren in de koffieboon. Een kruidige, frisse en stevige koffie met een mooie balans.

Guatemala Santa Rosa

  • Koffiebranderij
  • 30 ML Koffiebranderij, Utrecht
  • Producent
  • Fernando Díaz
  • Omschrijving
  • De plantage van Fernando Díaz heeft een duurzame visie met een focus op voordurende verbetering. Deze koffie heeft een klassiek Guatemalteekse profiel met melk chocola, hazelnoten en macademia hinten. Een bloemig aroma met een vleugje sinaasappel. Het mondgevoel is romig en geeft een complexe aciditeit van druiven, appel en citrus.

 
 

Finca las Brumas

  • Koffiebranderij
  • BeanBrothers, Eindhoven
  • Producent
  • Finca Las Brumas, Don Rene
  • Omschrijving
  • Deze koffie groeit op Finca Las Brumas. De rijpe koffiebesjes worden op deze steile berghelling handgeplukt. Vervolgens worden deze gewassen op het verwerkingsstation van de familie om hier de pit uiteindelijk ook te kunnen drogen. Een koffie met zo weinig defects als deze levert daardoor een hele cleane koffiesmaak op met een lichte aciditeit.

Reko Koba Kochere

  • Koffiebranderij
  • Stielman, Rotterdam
  • Producent
  • Reko Koba Washing station, Shonta Werku en Firewoyne Tesfaye
  • Omschrijving
  • Van Stielman komt deze maand een speciale koffie uit Ethiopië. 'Reko' betekent 'moeilijk/uitdagend' en refereert aan de uitdagende klim naar de berg 'Reko Koba' waar het wasstation ligt. Deze koffie komt uit een uniek micro lot dit jaar. In de koffie zijn hinten van bloemen, cacoa, kokosnoot en honing te ontdekken. 

Cerro de Jesus

  • Koffiebranderij
  • Evermore, Rotterdam
  • Producent
  • Cerro de Jesús, Peralta Coffees
  • Omschrijving
  • Cerro de Jesús (“Jezusberg”) is één van de laatste koffieplantages als je de bergen van Jalapa in de noordelijke regio Nueva Segovia inrijdt. Cerro de Jesús is vernoemd naar de berg waarop de plantages deels liggen. Ian van Evermore heeft hier een zeer exclusieve oogst kunnen krijgen. De koffie is zoet en juicy met hinten van karamel.

Cerro de Jesus Pacamara

  • Koffiebranderij
  • Evermore, Rotterdam
  • Producent
  • Cerro de Jesús, Peralta Coffees
  • Omschrijving
  •  Cerro de Jesús (“Jezusberg”) is één van de laatste koffieplantages als je de bergen van Jalapa in de noordelijke regio Nueva Segovia inrijdt. Ian van Evermore heeft hier een zeer exclusieve oogst kunnen krijgen. Pacamara is een kruising van de Pacas en Maragogipe variëteiten. Een boon die voor een extra intense smaakbeleving zorgt!

 
 

Jubileum Special Washed

  • Koffiebranderij
  • Single Estate Coffee, Maassluis
  • Producent
  • Finca Bella Vista, Zelaya familie
  • Omschrijving
  • Nadat de bessen met de hand geplukt en verwerkt worden beginnen de verschillen in de verwerkingsmethodes. De Washed variant wordt in Guatemala traditioneel veel gebruikt. De koffiebessen gaan door een pulper waarbij de schil en het meeste vruchtvlees worden verwijderd. De koffie gaat vervolgens in een bassin voor de droge fermentatie. Na fermentatie wordt de koffie gewassen en gedroogd op raised beds in de greenhouse. 

Jubileum Special Soaked

  • Koffiebranderij
  • Single Estate Coffee, Maassluis
  • Producent
  • Finca Bella Vista, Zelaya familie
  • Omschrijving
  • Nadat de bessen met de hand geplukt en verwerkt worden beginnen de verschillen in de verwerkingsmethodes. De Soaked variant is een vrij nieuw proces wat Single Estate ontwikkelt samen met de Zelaya’s, gebaseerd op de ervaringen in andere origines. Nadat de bessen door de pulper zijn geweest wordt door middel van een zogenaamde washer het meeste vruchtvlees van de bonen gehaald. De bonen gaan in een bassin en worden dan voor 1 nacht onder schoon water gezet. De volgende ochtend gaan de bonen naar de greenhouse om te drogen.

     

Jubileum Special Natural

  • Koffiebranderij
  • Single Estate Coffee, Maassluis
  • Producent
  • Finca Bella Vista, Zelaya familie
  • Omschrijving
  • Nadat de bessen met de hand geplukt en verwerkt worden beginnen de verschillen in de verwerkingsmethodes. Bij de Natural variant beginnen de bessen op de bovenste laag in de greenhouse en worden regelmatig omgewerkt zodat ze gelijkmatig drogen. Na een paar dagen gaan ze een etage lager en zo verder om uiteindelijk op de onderste laag te eindigen. Door te wisselen drogen de bonen gelijkmatig. Het gehele proces van drogen op deze manier duurt 21 dagen, wat het een kwetsbaar en tijdrovend karwei maakt.