De koffie van december

Geplaatst: 31 december 2013   » Bekijk alle koffie blogs

Eind november heb ik meegedaan aan de eerste Utrechtse CleverDripper Cup. Een erg leuke ervaring. Ik eindigde uiteindelijk als gedeeld 4e behalen punten). Consequentie is wel dat ik de afgelopen periode meer filterkoffie heb gedronken dan espresso, terwijl mijn voorkeur nog steeds bij espresso ligt. Al ga ik filterkoffie wel steeds meer en meer waarderen. Het was dan ook weer een feestje toen de 3 nieuwe koffies uit het december abonnement door de brievenbus vielen.

Het leuke van een abonnement is dat er ook koffies bij kunnen zitten die je zelf niet snel zal kiezen. Bijvoorbeeld koffie uit Nepal. Een voor mij totaal onbekend koffieland. Of de Indonesie Blue Batak, een koffie die ik niet snel zou kiezen vanwege het kruidige karakter.

De eerste zak die open ging was de koffie van Schot: de Indonesie Blue Batak. Je ruikt het kruidige al als je de zak openmaakt. Ook bij het malen komt een kruidige geur naar voren. In de praktijk is het kruidige (gelukkig) niet overheersend gebleken. De koffie heeft een volle smaak. Smaken als tabak en zoethout (met name in de nasmaak) completeerden het kruidige. Het mondgevoel was droog.

Daarna heb ik de koffie van Sprso gedronken: de Nepal Summit. Een interessante koffie, al is het alleen al omdat deze koffie is gebruikt door Paul Velder bij de voorronde van de Nederlandse Barista Kampioenschappen. Ik vind het lastig om deze koffie te duiden: zoet, friszuur, bitter. Alle hoofdsmaken zijn duidelijk aanwezig in de koffie, wat de koffie complex maakt. Ik kan de smaak echter moeilijk in meer detail duiden. Jullie? De koffie heeft een romig mondgevoel. Voor mijn persoonlijke smaak is het bitter te nadrukkelijk aanwezig. Ik ga de koffie nog proberen als filterkoffie.

Als laatste heb ik de Kenia Karumandi van Boon geproefd. Ten opzichte van de andere koffies deze maand een frisse, meer fruitige koffie. De duidelijk aanwezige citrusvrucht- smaak zorgt daar wel voor. Aan het eind komt de smaak van noot naar voren. Het mondgevoel van deze koffie is vol en rond. Van de koffies in het december abonnement van roast.nl bevalt de koffie van Boon mij persoonlijk het meest. Ik ben blij dat ik de koffies van Schot en Sprso heb kunnen proeven. Ze vielen zeker niet tegen, maar zijn gewoon minder mijn smaak. Ook goed om te weten!


» Volgend bericht: Moeilijk proeven
« Vorig bericht: Op zoek naar het smaakprofiel