HET GAAT WEER ALLE KANTEN OP…

Geplaatst: 09 juni 2020   » Bekijk alle koffie blogs

… want, we mogen weer, een beetje hier, een beetje daar, een stapje zus en een stapje zo, vooruitkijkend, de zomer die toch nog wat perspectief lijkt te mogen bieden, met heropende koffiezaakjes en terrasjes als voorbode daarvan…

Maar altijd steady: de maandelijkse boontjes van Roast! Alhoewel, proefondervindelijk ging het de afgelopen twee maanden ook alle kanten op… En dat terwijl de verschillende origines zich juist zo mooi uitspreidden: van het Centraal-Amerikaanse trio Honduras, Nicaragua en Costa Rica, naar het zuidelijkere Brazilië, een grote oversteek naar Rwanda en verder door naar India. 3x washed en 3x natural (waarvan 1x monsooned: na het verwijderen van de gedroogde schil worden de bonen ´open en blootgesteld´ aan de elementen vocht en wind, komende vanuit de zilte zee). Met een eindcijfer 9 maar ook een 7, en van alles daartussen. In volgorde van maand en beproeving:

 

Costa Rica Tarrazú washed van Rozema & Van Schijndel – branddatum 23-03-20, proefdatum 26-04-20. Een klassieke Costaricaan, rond, romig, notig, zijdezacht, goed gebrand en te bereiden. Een “amigo de todos”. ★★★½ ~ 8,5

 

Honduras Santa Barbara natural van Sampietro Coffee – branddatum 24-03-20, proefdatum 04-05-20. Zeker wat gesudderde aardbeien en donkere chocolade. Toch ontbreken de meer uitgesproken frissere fruittonen die bij een natural te verwachten zijn. De branding was ook wat aan de donkere kant hiervoor. Deze doet het wel goed met melk. ★★★☆☆ ~ 7,5

 

India Malabar monsooned van Het Brandhuys – branddatum 25-03-20, proefdatum 11-05-20. “Mellows” als variëteit van de Arabica boon? Nee, dat is de marketingnaam van de producent/exporteur. Het betreft waarschijnlijk ´gewoon´ de S795, een veelvoorkomende variëteit in India, waarschijnlijk ontstaan uit een natuurlijke kruising van Arabica met Liberica (“de derde koffiesoort”, na Arabica en Robusta). Monsooned Malabars zijn precair, in alle opzichten, en tot aan de kop. Deze had helaas de nodige onregelmatigheid, in branding (opvallend verschil buiten- en binnenkant), met malen, tampen, eindigend in een zeer gassige crema die snel ineen stortte (o.b.v. 20 gram in, 45 gram uit in 24 seconden). Dan wel wat kruidnagel, donkere choco, en een aards tintje. Op zich wel herkenbaar qua profiel, maar toch zeker niet ´mellow´… ★★½☆☆ ~ 7

 

Nicaragua Nueva Segovia natural van Bean Brothers – branddatum 21-04-20, proefdatum 17-05-20. Bean Brothers + Nicaragua, dat was een ware hit 3,5 jaar geleden! Hoog eindigend in de ranglijst van 2017 met een cijfer 9. Dat schept verwachtingen! En die worden best waargemaakt. Op een andere manier, want toen ging het om een washed en nu dus om een natural. Appels met peren hoor ik u denken?! Nee, die proefde ik niet wink. Maar wel wat frisse aardbei en rode bessen in deze nette natural. Zacht, makkelijk, lichte body, mild bitter en een schone nasmaak. ★★★½ ~ 8,5

 

Brazil Paraná washed van Brazuca Coffee – branddatum 21-04-20, proefdatum 22-05-20. Een goede body, zoet en notig, chocolade tussen melk en donker in, iets droppig en een hintje kaneel. Opvallend laag in aciditeit, voor een gewassen koffie! ★★★½ ~ 8+

 

En dan toch… zowaar het lekkerst voor het laatst! Een toetje uit Kampen:

Rwanda Muhanga washed van De Eenhoorn – branddatum 22-04-20, proefdatum 28-05-20. Heel “dik” aroma zowel droog gemalen als nat opgeschonken, erg klassiek, donker rood fruit, vijg (yes!), braam, suikerstroperig, beetje kruidig, heel clean! ★★★★☆ ~ 9

 

~ Coffea Salutea ~

Norman Mazel

Instagram | Twitter | Espresso Cups Collection 


« Vorig bericht: Gender en eerlijke verdeling?