Robusta koffie (2/3) - weetjes

Geplaatst: 28 augustus 2020   » Bekijk alle koffie blogs

Je hebt Robusta waarschijnlijk al heel vaak onbewust gedronken, in een blend (op je werk bijvoorbeeld, je drinkt thuis natuurlijk alleen specialty koffie ;-) ). Maar nu dus een specialty Robusta koffie in het pakket. Robusta koffie wordt meestal als inferieur aan Arabica beschouwd. De slechte reputatie komt door matige teelt en verwerking vanwege de focus op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Maar... inmiddels is de Fine Robusta van zeer goede kwaliteit. Komende tijd vind je 1 zakje Fine Robusta in de box zodat je er kennis mee kunt maken! In zijn blogs gaat Q&R Grader Norman in op Robusta koffie. In deze blog handige weetjes over Robusta.

Weetjes

  • Robusta bonen hebben een grotere dichtheid dan de meeste Arabica bonen en zijn beter bestand tegen warmte, optimaal tot wel 30 graden Celsius.
  • Daarnaast gedijt Robusta al op lagere hoogtes, soms al vanaf ‘maar’ 500 meter boven zeeniveau en verlangt het meer regenval, vanaf twee meter per jaar waar Arabica dat juist als bovengrens heeft.
  • Een hectare Robusta planten levert zo’n 40% meer oogst dan Arabica.
  • Robusta is diploïde en afhankelijk van kruisbestuiving, waarmee het genetisch divers blijft, maar het identificeren van specifieke variëteiten ingewikkelder maakt. Robusta lijkt dus erg op… de mens smiley! Arabica is zelf-bestuivend, en dat lijkt een handig voordeel. Het heeft dan wel de neiging om genetisch stabiel te blijven maar de resistentie tegen invloeden van buitenaf (ziektes) is daardoor maar matig.
  • Op de schaal van "Kritisch met uitsterven bedreigd – Met uitsterven bedreigd – Kwetsbaar – Laag risico op dreiging – Weinig zorgwekkend" valt Robusta onder die laatste categorie terwijl Arabica al onder "Kwetsbaar" is geschaard. Dit is terug te zien in de wereldwijde productiecijfers van de beide soorten; Lag de verhouding 30 jaar geleden nog op respectievelijk 30 vs. 70%, inmiddels liggen deze cijfers op 40 vs. 60%. Rond het jaar 2030 zou de verhouding wel eens op 50-50 kunnen gaan liggen!
  • Van de vijf grote, beruchte, bekende koffieziektes is er ééntje die Arabica wél aan kan i.t.t. Robusta, namelijk de verwelkingsziekte als gevolg van een type schimmel.
  • Robusta bevat mínstens twee keer zoveel cafeïne dan Arabica.
  • In Ho Chi Minh Stad in Vietnam, de grootste producent van Robusta koffie, staat een standbeeld ter ere van de eerste beschrijver Louis Pierre van het ras.
  • Arabica is de liefdesbaby van moeder Coffea Eugenioides  en vader Coffea Canephora. "100% Arabica" op een verpakking is dus nóg minder veelzeggend dan algemeen wordt aangenomen… wink.
  • Vietnam, Brazilië, Indonesië, India, Uganda en Ivoorkust zijn de – in respectievelijke volgorde – grootste producenten van Robusta. 

Lees meer over de historie van Robusta in deel 1 van deze serie
Lees meer over de smaak van Robusta in deel 3 van deze serie


» Volgend bericht: Robusta koffie (3/3) - smaak
« Vorig bericht: Robusta koffie (1/3) - historie