Word een (thuis)barista

Geplaatst: 03 april 2014   » Bekijk alle koffie blogs

Natuurlijk zijn er genoeg verschillen op te noemen tussen mijn thuis(barista)situatie en de situatie bij de koffiebar. Maar de essentie van een goede espresso zetten blijft hetzelfde. Ik heb zelf veel baat gehad bij de tips die ik heb gehad over tampen. Het is van belang om recht te tampen om er zo voor te zorgen dat het water gelijkmatig door de koffiepuck loopt. La Spaziale heeft 2 interessante filmpjes op YouTube gezet om te laten zien wat het effect is van een incorrecte en een correcte ‘distributie/ tamp'.Tips voor tampen
Een manier om te zien of je recht aandrukt, is of de koffie tegelijk uit de beide tuitjes van de filterhouder komen. De beste manier is om te werken met een zogenaamde 'naked portafilter'. Op internet zijn veel filmpjes te vinden met de naked portafilter. Ik vind zelf deze één van de mooiste.

Er zijn veel lessen te leren uit het gebruik van de naked portafilter. Ik raad je aan om de volgende zeer leerzame blog te lezen.

De koffies van de maand maart
De espresso's van het maart-abonnement van Roast.nl leverden weer mooie koffies op. Ik vond alle espresso's deze maand makkelijk te drinken.

Ik ben begonnen met de Costa Rica van Giraffe. Kenmerken van de koffie als espresso zijn chocola (naar de pure, bittere kant), noot, de frisheid van rood fruit en een droge nasmaak. Vorige week zaterdag heb ik de koffie als aeropress gedronken bij Lokaal Espresso in Rotterdam. De koffie kende geen breed smaakprofiel, een hogere intensiteit, beetje rokerig/ tabak, kruidig, zoet, redelijk droog, en had een volle smaak.

De Panama van Bocca was vol en dik van smaak. De smaken van citrus (naar de oranje-kant) en donkere chocolade kwamen duidelijk naar boven. Er kwam een klein bittertje naar voren aan het einde.

De Papoea Nieuw Guinea van Headfirst Coffee sloot het rijtje van deze maand af. Mijn oordeel is dat het een makkelijk drinkbare koffie is. Kruidige start, daarna overname van door een frisse, fruitige smaak. Soepel drinkbaar met een lichte nasmaak.

Vanaf de maand april ontvang ik zowel de espresso als de filterbranding (als aanwezig in het abonnement). Interessant om te ondervinden hoe verschillend of gelijk een koffie kan zijn als espresso of filter. Volgende maand geef ik ook meer informatie en/of tips over filterkoffie.


» Volgend bericht: Kennis over filterkoffie
« Vorig bericht: Nieuwe proefronde van Sander