Kennis over filterkoffie

Geplaatst: 04 mei 2014   » Bekijk alle koffie blogs

Mijn tips voor een mooie filterkoffie
In deze blogpost wil ik jullie meegeven waar ik op let bij het zetten van filterkoffie. In de toekomst zal ik wellicht meer aandacht besteden aan de verschillende genoemde factoren.

In de zoektocht naar de lekkerste zetwijze van een koffieboon is het belangrijk om elke keer met één aspect te spelen. Zelf speel ik meestal met de aspecten maalgraad en/of de koffie/waterratio. Ik start altijd met een ratio van 6 gram koffie per 100 gram water en een vaste maalgraad op mijn koffiebonenmaler. De contacttijd is een mooie maatstaf om in de gaten te houden. Voor een Hario V60 ( of soortgelijke zetwijze) ga ik uit van een doorlooptijd van rond de 3 minuten.

Mijn tips voor een mooie filterkoffie:
• Zet je koffie in een voorverwarmd kannetje
• Meten = weten. Ik meet de hoeveelheid te gebruiken koffie en water af
• Gebruik verse koffie (het liefst 1 tot 3 weken na branding) en bij voorkeur zelf gemalen
• Schenk eerst 50 gram water op de gemalen koffie om de koffie gedurende een 30tal seconden te kunnen laten ontgassen (blooming)
• Relatief vaak, kleinere hoeveelheden water opgieten (zorgt voor een zo constant mogelijke temperatuur van de slurry). Ik werk zelf met 'batches' van 50 -75 gram water
• Vast aantal keer roeren (met name bij blooming om er zeker van te zijn dat alle koffiedeeltjes in contact komen met water)
• Drink je koffie uit voorverwarmde kopjes

Uiteindelijk gaat het om jouw smaak. Werk toe naar hoe jij de koffie het lekkerst vindt. Je ontdekt vanzelf je eigen smaak. Ik zit vaak wat lager in extractie. Ik ben niet op zoek naar een duidelijke body, ik ben meer op zoek naar de complexiteit van smaken in de koffie.

De koffies uit de april zending van RoastNL
Wat een mooie stap is naar de koffies uit het RoastNL abonnement van april 2014. Dit was de eerste zending waarbij ik én een espressobranding én een filterbranding heb ontvangen. Een waar proeffestijn!

Ik heb het meest genoten van de filterbranding van de koffie van Screaming Beans. Aardbeien en chocolade, mooie combinatie! In de espresso kwamen deze smaken in mindere mate ook terug.

Helaas vond ik de filterbranding van de koffiebonen van Brazuca en de Espressofabriek minder smaakvol. Met name de filterkoffie gezet met bonen van de Espressofabriek kwamen voor mij niet uit de verf. Ik heb serieus het idee dat ik filterkoffie aan het zetten was met espressobranding. Eén monotone smaak. De filterkoffie van Brazuca kwam beter uit de verf: een goede body en de chocolade voerde de boventoon. De nasmaak was iets droog en rokerig, wat de koffie voor mij minder aangenaam maakt.

De espressobranding van Brazuca leverde een Starbucks-momentje op. Bij het openen van het koffiezakje waande ik mij in een Starbucks-filiaal. De geur van (te) donker gebrande koffiebonen. Aan de kleur van de branding te zien, viel dat eigenlijk best wel mee. De smaak beviel me ook niet. In eerste instantie proefde ik duidelijk de chocolade, met een klein fris elementje. In de nasmaak kwam echter de smaak van donker gebrande bonen terug, rokerig en hooi. Jammer.

De espressobranding van de Espressofabriek leverde een mooie espresso op met chocolade en kersen in de geur en de smaak. De aciditeit was hoewel aan de hoge kant zeker niet storend.

Ik ben erg benieuwd naar de mei zending van RoastNL. Maar eerst ga ik me onderdompelen in de koffiewereld. Het Amsterdam Coffee Festival staat voor de deur. Wie weet kom ik je daar wel tegen……..

Gast-blogger Sander de Putter, www.koffiesmaak.nl


» Volgend bericht: Mei, mooie koffiemaand
« Vorig bericht: Word een (thuis)barista