Mei, mooie koffiemaand

Geplaatst: 31 mei 2014   » Bekijk alle koffie blogs

De afgelopen maand was een mooie koffiemaand voor mij. Begin mei werd het Amsterdam Coffee Festival georganiseerd. Ik heb me daar 2 dagen ondergedompeld in de koffie(wereld). Een week later werd het Dutch Aeropress Championship gehouden waar ik één van de deelnemers was. Ik ben niet verder gekomen dan de eerste ronde, maar ik heb veel plezier gehad. Van beide evenementen heb ik een uitgebreid verslag geschreven op mijn website www.koffiesmaak.nl.

Van de voorbereidingen op de Dutch Aeropress Championship heb ik veel geleerd. Ik heb eerder niet gespeeld met de temperatuur van het water. Normaal zet ik koffie met water van ongeveer 95 graden. Voor het kampioenschap kwam ik uit op een watertemperatuur van rond de 85 graden. De lagere temperatuur zorgde ervoor dat de droge nasmaak in de koffie verdween. Ik was tevreden met het resultaat. Ik ben niet door de eerste ronde gekomen, maar de regerend wereld en Belgisch kampioen Aeropress vond mijn koffie het beste van mijn ronde. Prima resultaat, toch?!

Roast abonnement mei 2014

Het Amsterdam Coffee Festival was een groot feest. De beste herinnering heb ik aan een filterkoffie, gebrand door de Espressofabriek in Amsterdam: een natural Costa Rica uit de Central Valley. Op basis van de omschrijving weet ik niet zeker of het dezelfde koffie is, maar qua smaak en beleving komt die koffie erg dicht in de buurt bij de Costa Rica Sonora van Dutch Barista Coffee uit het Roast abonnement van de maand mei. Een leuk detail is dat die koffie is gebrand door de Dutch Coffee Roasting champion 2014, Björn Aarts. Ik vond de Costa Rica Sonora het lekkerst als filterkoffie, een explosie van aardbeien met een vleugje frisheid. In de espresso kwam de aardbei niet naar voren. Ik proefde en rook wel rood fruit, maar dat neigde meer naar kers. Daarnaast was de koffie zoet, bloemig en zat er een lekkere frisheid in. Ik had wel moeite om een mooie cremalaag te krijgen. De cremalaag was dun en brak over het algemeen snel.

De Costa Rica Sonora was overtuigend de lekkerste koffie van deze maand. De koffie gebrand door Fascino was naar mijn smaak te donker gebrand, waardoor er (te) weinig nuance in de smaak te ontdekken was. De donkere smaak was erg overheersend voor de filter als de espresso. Ik heb als proef de filterbranding als espresso gezet. Ik had niet genoeg koffie meer om tot een mooi profiel te komen, maar ik denk dat een lichtere branding de espresso beter tot zijn recht zal laten komen.

De koffie van Boon was 'gewoon' een lekkere koffie. In de aroma van de filterkoffie herkende ik zoet, vers gebakken brood en donkere chocolade. De smaak kenmerkte zich door chocolade en kruidige tonen. De espresso gaf de zoete geur van amandel(spijs) af. De smaak was in balans. Zoet met tonen van noot.

Ik ben benieuwd wat het abonnement van de maand juni ons gaat brengen.

Sander de Putter


» Volgend bericht: De vakantie komt eraan….
« Vorig bericht: Kennis over filterkoffie