Een klein gevoel van geluk!

Geplaatst: 02 september 2014   » Bekijk alle koffie blogs

Toen ik las wie de koffie van het RoastNL abonnement van augustus 2014 leverden, kon ik een klein gevoel van geluk niet onderdrukken. Puur op de koffiebranders afgaand, kunnen dit zo maar eens 3 mooie koffies zijn. Drie, in mijn ogen, goed bekend staande Nederlandse koffiebranders. Nu ik alle 3 de koffies heb gedronken, zowel als espresso als als filterkoffie, is mijn overall conclusie dat de koffies lekker waren, niet spannend. Alle 3 de koffies zijn mooi gebrand. In de filterkoffie kwamen de smaken er mooi uit, de espresso’s waren lekker intens.

De koffie van Kees Kraakman (Stadsbranderij Noord) was een typische Brazil. Als espresso zoet, met een klein bitter en een klein frisje. Mooi in balans. Ik herkende tonen van noot, chocolade en caramel. De koffie was vol van smaak en kende een lange nasmaak. Als filterkoffie kwamen de smaken duidelijker naar voren. Termen als warm, vol en duidelijk kwamen in mij op. Net als in de espresso was de koffie zoet, met een klein frisje en bittertje. Wederom in balans. Zowel in de aroma als in de smaken moest ik aan Nutella denken: noot, chocolade en vanille. De smaak had ook een tikkeltje aards in zich.

Het smaakprofiel van de Guatamala van de Eenhoorn vond ik het meest lastig te benoemen. De espresso was zoet, misschien wat weeïg. Ik snap de omschrijving van tropisch fruit wel. De body viel me wat tegen, iets te soepel naar mijn smaak. Datzelfde geldt voor de filter. Mooie zoete tonen, mooi frisje in de nasmaak, maar de stevigheid kreeg ik niet mooi in mijn cup.

De Kenia van Coffeexperts kwam prima tot zijn recht. De espresso was vol, donker en fris, met duidelijke citrustonen. Maar ook zoet en tonen van noot. Een filmisch mondgevoel en de lange nasmaak completeren het smaakprofiel. Bij de filter moest ik op de één of andere manier erg aan rabarber denken: een fris zuurtje in combinatie met zoete tonen. Het mondgevoel was een tikkeltje wrang, de nasmaak lang en donker.

Kortom, het waren 3 smaakvolle koffies. Het abonnement van augustus 2014 leverde mooie smaakervaringen op. De trend is weer gezet….laat de koffie van het september abonnement maar op de deurmat vallen…...

Groet, Sander 


» Volgend bericht: Scott Rao en de september Roast
« Vorig bericht: Koffieproeverij op de camping