Scott Rao en de september Roast

Geplaatst: 06 oktober 2014   » Bekijk alle koffie blogs

Hij was de afgelopen periode op doorreis door Europa en gaf in verschillende steden workshops. Ik ben een weekend op en neer geweest naar Berlijn waar we in de branderij van Five Elephant een masterclass over filterkoffie hebben gekregen. Het was een geweldige ervaring. Scott Rao is benaderbaar en prettig in de omgang en weet zijn kennis, ervaring en passie voor koffie op een mooie manier over te dragen. Wil je meer lezen, lees mijn verslag op Facebook.

 

September koffie uit het abonnement van Roast

Een opvallende espresso van Man met Bril
Ook in de september zending van RoastNL zaten weer 3 mooie koffies! Zowel espresso als filter. Over het algemeen kan ik net iets meer met de filterkoffiebranding, mijn voorkeur verschuift meer en meer naar de filterkoffie. Dat kan jullie niet ontgaan zijn. Deze keer was er echter een koffie bij die ik als espresso beter waardeer dan als filter: de Ethiopie Sidamo van Man met Bril. Opvallend! Zeker ook omdat ik qua espresso meer hou van volle koffie met zoete, meer chocolade tonen. In espresso ben ik niet zo een fan van aciditeit. Ik denk dat het feit dat het een ongewassen koffie is, sterk bijdraagt aan de ervaren smaaksensatie.

In de espresso herkende ik de typische Sidamo-kenmerken. Fris, fris-fruitig, en ook enigszins donker, vol van smaak. Een lekkere espresso! In de cappuccino (gemaakt met biologische onbewerkte verse volle melk van een boer die ik vorige week in de buurt heb ontdekt) kwam het smaakprofiel nog steeds naar boven. In combinatie met de verse zoete en romige melk, yammie! In de filterkoffie kwam een soortgelijk profiel naar boven, maar niet de smaaksensatie van de espresso.

Fris en fruitige Kenya van Giraffe
De Kenya van Giraffe was als espresso soepel, fris en fruitig (rood fruit, bessen). Na een frisse start ging de smaak meer richting zoet en bitter in de nasmaak. Als filterkoffie kwamen de rode fruittonen duidelijk naar voren, met een lichte frisheid. In de nasmaak kwam pure, bittere chocolade als toon naar voren. De filterkoffie was mooi in balans.

Smaaksensatie van whisky in de Ethiopie van Blommers
De Ethiopie van Blommers was als espresso iets steviger, voller qua mondgevoel, maar is ook te omschrijven met termen als fris en fruitig. Met meer nadruk op meer frisse citrus tonen. Bij het drinken van de filterkoffie kreeg ik een smaakervaring mee die ik herken als wanneer ik een whisky of een brandy drink. Zonder de alcohol natuurlijk. Verder kwamen mooie fruitige en warme smaaktonen naar boven.

Ik heb ondertussen al gelezen welke koffiebranders de koffie aanleveren voor de oktober zending van RoastNL. Dat ziet er veelbelovend uit!

Tot volgende maand,
Sander

www.koffiesmaak.nl


» Volgend bericht: Oktober is voorbijgevlogen!
« Vorig bericht: Een klein gevoel van geluk!