Een nieuwe blogger: Norman!

Geplaatst: 14 april 2015   » Bekijk alle koffie blogs

Verder probeer ik zoveel mogelijk ´koffie te leven´: met een hele boekenplank over mijn geliefde onderwerp, een collectie espressokopjes met logo´s van koffiebedrijven (inmiddels 650 verschillende verzameld), het al jaren bewaren van elke, voor mij nieuwe, koffieverpakking (na gebruik van de bonen uiteraard), door producten waar koffie in zit te moéten proeven (indien consumeerbaar) of te gebruiken (non-food zoals shampoo, eau de toilette, koffiescrub) en lees alles wat los en vast zit te bestuderen en volgen op internet (Koffiepraat) en Twitter over, van, voor en uiteraard mét koffie!

Ik begin mijn dag met een snelle koffie uit de Mokapot met wat melk. Meer uit gezins- en dus tijdsdruk geboren dan dat het de schoonheidsprijs verdient. Recent stelde James Hoffmann (World Barista Champion 2007 en mede-eigenaar van het Londense Square Mile Coffee Roasters) nog heel herkenbaar:

“ I think we sometimes lie to ourselves about how much we care about coffee when it comes to our first cup of the day. (...) If I look at my own habits, for the first cup quality is actually lower down on the list, below convenience. I am not alone in this, even amongst other industry professionals – let alone habitual consumers. (...) Most people, at the start of the day, just need coffee.”

Op het werk volgen één à twee mooie AeroPress koffies. Vanaf het middaguur schakel ik over op espresso en houd dit tot redelijk laat in de avond vol, gelukkig zonder bijverschijnselen. Bovenal ben ik dus een espressodrinker en mede daarom al sinds twee jaar een trouwe “Roast-fan”. Mooie van Roast is om maandelijks verrast te worden met verschillende vers(gebrand)e koffies van allerlei bekende, nieuwe, grote en kleine branders. Deze zitten over het hele land verspreid en met verzendkosten erbij zou het aardig in de papieren gaan lopen als je bij elke brander los zou shoppen. En soms doet Roast zelfs een uitstapje net over de grens, zoals deze maand naar België!

Ik maak ook heel graag en vaak foto´s van mijn espresso´s, tot blijvende verbazing van mijn huisgenoten. Maar het zijn vaak echt ´pláátjes´ met een verhaal, waarover een andere keer meer…

Professioneel ben ik sinds 2,5 jaar koffie kwaliteitsanalist, en brand en ´cup´ ik dagelijks. Een droombaan! De 4 jaren hiervoor zat ik op de koffielogistiek. In 2013 via de SCAE de cursussen Green Coffee, Sensory & Cuptasting en Roasting gevolgd en bij koffiebranderbouwer Probat nog een cursus Roasting Skills voltooid. Begin dit jaar ben ik na een intensieve week in Parijs gelicenseerd als Q Grader (professioneel getrainde koffieproever). Een trotse gebeurtenis!

Ik heb veel sensorische zin maandelijks mijn ´proevervaringen´ van de Roast-koffies met jullie te delen. Coffea Salutem!

Norman Mazel

Je kunt me volgen op Twitter via @Normanito1 en @Espresso_cups_


» Volgend bericht: Normans koffiereview april
« Vorig bericht: Ben je een espresso- of filterkoffiedrinker?