Normans koffiereview april

Geplaatst: 23 april 2015   » Bekijk alle koffie blogs


KENIA KIRINYAGA SUKARI van BOCCA

Aroma van amandelspijs met een vleugje anijs in de ongemalen bonen. Gemalen (dryar
oma) ontwaarde ik een lichte geur van bessen. Bij het ´natte´ aroma kwam er inderdaad wat bloemigheid en ook bessen (framboos/cranberry) naar voren, dit uitte zich ook in het proeven en deed ergens ook denken aan Ethiopische koffie. Verder bleek het natuurlijk wel een echte Kenia te zijn, met medium body en volle aciditeit. Een dubbele espresso leverde wat zachte tonen van vanille op. Ik kon mooie consistente shots zetten, goede doorlooptijd van ± 25 seconden. En de fijnste ´tijgerprints´ kwamen langs…

TANZANIA URU ESTATE van BACKYARD

Daar waar de Kenia kruidigheid beloofde, vond ik deze juist opvallend in de Tanzania terug. En dan van het typische (Typica!) Aziatische, wat aardsere soort, met daarbij ook de (rauwe) cacao. De (Indiase) Kent vaiëteit laat zich goed gelden! De branding zelf was wat ongelijk, met een aantal ´vette´ bonen met oliespatten ertussen. Nét iets te ver gebrand, het scheelt soms seconden. De bonen zelf waren mooi groot en geurden licht naar menthol. Extractie bleef telkens aan de korte kant, rond de 20 seconden. Nóg fijner malen (de molen een paar keer opnieuw afgesteld) of harder tampen bracht weinig verandering, ook niet voor de dunnige crema. De met het naked portafilter gezette doppio gaf overigens een mooie volle body en wat romigheid. De crema op de foto geeft dit mooi weer.De cappuccino bij het Paasontbijt was smakelijk. Deze koffie leent m.i. zich beter voor dubbele shots en melkkoffies dan enkele, korte shots waar de rek meestal wat sneller uit (de extractie) is.
Leuk dat een Australische equivalent (CoffeeSnobs) van een forum als ´onze´ Koffiepraat geresulteerd heeft in het FairCrack-initiatief, waar ook deze boerderij van profiteert!

RWANDA NYABUMERA van OR COFFEE ROASTERS (BE)

Een mooie, egale roast, de witte nerf is goed zichtbaar. De bonen zijn zeer gelijkmatig en hebben een lichte anijs/menthol-achtige geur. In het droge, gemalen aroma is wat drop uit de beschrijving te herkennen. Maalgraad en tamping waren vrij snel in orde.

Als espresso gezet kreeg ik wat hogere aciditeit dan gemiddeld. Wat licht citrus en de lichtzoete anijs kwam ook weer boven, als blauwe, roze, witte muisjes (op beschuit). De textuur/body was goed vol en maakte de cappuccino zeer romig.

Barista Jesica van Or deed vorige week mee met deze koffie aan het World Barista Championship 2015. Helaas haalde ze de laatste 12 e.v. (van 57 deelnemers!).

- - - - -
De meest complete koffie, in uiterlijk, verwerking en smaak, deze maand voor mij was de Kenia. Persoonlijk wel bijzonder, want deze origine moet mij vaak ´extra´ overtuigen, waarschijnlijk omdat de loftrompet bijna altijd en overal automatisch voor deze origine schalt. Maar het is geslaagd!

Tot volgende maand. Coffea Salutem!
Norman Mazel
@Normanito1
@Espresso_cups_


» Volgend bericht: Randstedelijke mei Roast
« Vorig bericht: Een nieuwe blogger: Norman!