Randstedelijke mei Roast

Geplaatst: 15 mei 2015   » Bekijk alle koffie blogs

MALAWI THYOLO PAMWAMBA AA+ van KOFFIEBRANDERIJ BOON

“Thyolo, een regio met vruchtbare grond van doleriet klei”. Doleriet is een mafisch gesteente dat in de geologie verwijst naar mineralen en gesteenten die relatief veel magnesium en ijzer bevatten. Deze elementen zijn onmisbaar voor de interne huishouding van de koffieplant. IJzer zorgt vooral voor aanmaken van bladgroen en magnesium regelt een goede stofwisseling hierin. Heb ik naast verstand van koffie, ook verstand biologie hoor ik u denken? Nee hoor, gewoon eventjes opgezocht :)!
Malawi is een klein koffieland met ongeveer evenveel inwoners als Nederland. De productie ligt rond de 25.000 zakken per jaar, waarmee ze in de laagste regionen op de wereldproductielijst staan. Bijzonder dus om deze erbij te hebben deze maand! Ook noemenswaardig is het dat de bonen van de Catimor variëteit zijn. Een ziekte-resistente, niet heel hoog aangeschreven, maar veelvoorkomende Arabica-soort, die desondanks gewoon goede resultaten kan behalen.
De roast van Boon is mooi, Full City, grote bonen, een echte AA+ koffie; het screen, de grade van deze koffie. Duidelijk is de witte nerf te zien, een teken van de gewassen methode.
De koffie geeft een mooie doorloop en een fijne tijgercrema. De body is goed mild, niet al te viscoos. De aciditeit is inderdaad opvallend ingetogen, maar geeft wel net dat beetje grapefruit-sappige ´pep´. Caramel vertaalde zich bij mij wat meer in wat zoete amandel. De aftertaste was redelijk; na een kwartiertje fijntjes verdwenen. Een toegankelijke en gebalanceerde koffie al met al. Het kopje kon bijna schoon weer in de kast (weinig ´vet´).

COLOMBIA LAS MERCEDES LOS AUXILIOS van ESPRESSOFABRIEK

Een flink hoog verbouwde koffie uit Antioquia, de geboorteplaats van koffie in Colombia en de regio met de meeste hectares koffieplanten. De roast is mooi egaal, het screen is “Supremo”, de hoogste grootte. Het droge aroma, na het malen, is typisch Colombia, fris, citrus, fruitig. Goede balans in een sappige espresso met prettig ´zuurtje´, hint van geeloranje (sharon)fruit. Het natte aroma werd door mijn jongste zoon (6 jaar) correct samengevat: “beetje zuur, chocolade en hazelnoot”. Een kenner in de dop! Van wie zou hij dat nou hebben?? Tijgervelletje op de crema ook hier present, de body is full evenals de (schone) aftertaste. Het blijft fijn lang in de wangholtes hangen. Wat donkerrood fruit is herkenbaar, bramen en aalbes, met een klein vleugje zoet tabak.

PANAMA MAMA CATA van SCHOT KOFFIE

Fijn, fris en keurig uiterlijk van de bonen met ook een mooie witte nerf. Het droge aroma is mild en roodbruinig (kastanje/goudrenet). De rozenbottel is warempel in het natte aroma te herkennen, bijzonder! Verder doet het boterachtig, kruidig, met wat kamille aan. Als espresso, zowel enkel als dubbel, bleef de crema helaas consequent aan de dunne kant; anders malen en/of tampen gaf geen verbetering daarin. Dit is echter geen diskwalificatie van de koffie, het kan aan meerdere factoren liggen. De ene koffie heeft daarom wat meer crema dan een ander.

Er was een keer plots wat fleurigs, waarschijnlijk van de Geisha variëteit te ontdekken! Ook bespeurde ik een vleugje banaan. Maar meestal toch ook wel weer wat zoutigs en kruidigs. Groene appel heb ik er niet uit kunnen halen. Voor mij rijmt die smaak ook niet met ´zoet en fruitig´, los van het feit dat een appel natuurlijk wel fruit is. De body was gemiddeld. Overall een veelzijdige en toch wel complexe koffie, die daar meer en meer van prijs gaf, naarmate het zakje leger en leger raakte…

- - - - -
Mijn persoonlijke voorkeur deze maand ging naar de Colombia. Deze koffie representeerde ten volle zijn afkomst en potentieel. Tot volgende maand. Coffea Salutem!

Norman Mazel
@Normanito1
@Espresso_cups_


» Volgend bericht: Kopenhagen en de juni roast
« Vorig bericht: Normans koffiereview april