Kopenhagen en de juni roast

Geplaatst: 22 juni 2015   » Bekijk alle koffie blogs

Europese stedentrips staan voor mij tegenwoordig voor een groot gedeelte óók in het teken van bezoekjes aan de plaatselijke koffiebarretjes. Daar moet je je reisgezelschap van tevoren wel op instellen heb ik inmiddels ondervonden…

Maar de belofte dat alle koffie voor jouw rekening is maakt veel goed! In Kopenhagen ben ik bij The Coffee Collective geweest, en een zakje van hun Brazil/Kenia espresso blend meegenomen. Ga ik thuis beslist nog ´testen´ want ik vond ´m véél te “Scandinavisch-strak” gezet. Ik meende ook vooral Colombia en Kenia te proeven, er was amper wat van de (85%!) Brazil te herkennen... Bij The Coffee Factory was het gezellig toeven, bij Enghave Kaffe wat minder gezellig. Zou dat door het verbod op laptops komen (knipoog!)? Bij Kent Kaffe Lab was het ook wat saai, zou dat juist dóór het toestaan van laptops komen ☺? Wél aldaar een mooie zoete espresso genuttigd. De Uganda filter viel helaas wat tegen, een beetje droog en oud. Via Enghave wel aan een zakje natural Ethiopië oromia van branderij Kontra gekomen, erg smaakvol in de AeroPress. Bij Granola, meer een algemene bar, een hele puike milkshake van -uiteraard- koffie(likeur), chocolade-ijs, wodka opgesmikkeld!

Meteen aldaar een zakje espressoblend van Risteriet København aangeschaft. Mooiste filterkoffie dronken we bij allereerste adresje: [superkaffeforsyningen]. De goede lezer 'verstaat' meteen dat dit dus helemaal waargemaakt wordt!

Tussen alle Deense bonen was het even zoeken naar ruimte en tijd voor de bonen uit eigen land…

 

 

BRAZIL CAFELÂNDIA van STOOKER ROASTING COMPANY (Rwanda was de filter voor deze maand)

Een natural koffie, waarbij de koffiebes in de zon te drogen wordt gelegd. Op het zakje staat dat dit een citrus-achtige aciditeit zou geven.. Dat verbaast me, want dit is juist meer typisch voor een ´washed´ koffie. Bij een natural Brazil (zoals bijna alle koffie daar wordt verwerkt) kun je doorgaans zoetigheid, goede body en juist een milde aciditeit verwachten, waarvan ook akte bij deze Brazil.

Bonen zijn van de Mundo Novo variëteit, een aldaar veelvoorkomende kruising tussen twee hoofdsoorten: Typica en Bourbon. De roast is vrij licht en egaal. Het droge aroma na malen heeft een warm donkere toon. Allereerst gezette double shot met bottom-less portafilter was vrij wild, getuige ook de chocolade-achtige vlekken op de, mooidikke, crema. De extractie was nog niet goed ´getuned´..

Wél heel leuk: de eerste slok gaf een enorme amandelspijs smaak! En ik was al vergeten wat er op etiket stond: “…tonen van amandel.” Dus: Bingo! Ook de tweede, en (laatste) derde, nóg gulzigere slok leverden heerlijke amandelgeneugten!

Bij een stuk grovere maling kwamen er wat lichte aardse tonen naar voren, dat matcht met de ´natural´ (vaak letterlijk: op de grond) gedroogde bonen. De afdronk bleef wel steeds mooi zacht.


GUATEMALA SAN MIGUEL POCHUTA van DE EENHOORN

De roast is vrij aardig, nét na de eerste, van de twee zgn. ´kraks´ in het brandproces; een wat lichtere branding dus. Droge aroma was zoetig, het ´natte´ aroma vol en warm. De uitloop is mooie en licht stroperig. In 30 seconden ontstond een mooie strakke ristretto met fijne tijgervlekjes. 

Tropisch fruit heb ik niet kunnen ontdekken. Wel kamille en warmgebrande (amandel)nootjes. Het was een typische Guatemala, met een goede volle body en verfijnde zuurgraad. Bijzonder wel, gezien de lichtere branding. Ook opvallend was de consistent lange extractie; er zat véél in de bonen! De uit- en doorloop getuigden daar ook telkens van, deze ´brak´ pas rond de 20 seconden (het straaltje gaat dan wiebelen en wordt lichter). De nasmaak was clean en verdween vrij onopvallend maar soepeltjes na 10 minuutjes.

BRAZIL BOBOLINK van MISS MORRISON

De tweede Brazil van deze maand was een keurige, medium roast en de bonen hadden een grote ´screen size´ (maat van de groene bonen gemeten door ´screens´, een soort vierkante zeven). Mooie dikke klodders druppelden er stroperig uit het open portafilter! Lange extractie gaf een dikke crema, en tijgervlekjes. Balans tussen een zuurtje en wat zoutigheid. Full body, op het prettige heavy-achtige af. Smaak als amandel-chocolade koekjes met een verfijnd zoutig hintje in de aftertaste, zoals deze:

Zoete tonen van fruit heb ik er niet zo nadrukkelijk in kunnen ontdekken. Maar bovenal een prima zoetige, subtiele Brazil, lekker vol van body, mild van aciditeit, een complex, donker aroma en wederom lange extractievolle shots met een lieve, kleine scherpe twist! Zo hoort het te zijn!

Op het proefformuliertje zijn nog wat kenmerken te lezen. Ik gebruik dit notitieboekje zeer regelmatig, het is afkomstig van www.33books.com/products/33-coffees, betaalbaar, handzaam en makkelijk in gebruik. Een leuk (verlaat vaderdag)kado!

Coffea Salutem! Norman Mazel ~ @Normanito1 ~ @Espresso_cups_


» Volgend bericht: Juli Roast onder de loep!
« Vorig bericht: Randstedelijke mei Roast