In Hogere (Festival) Sferen

Geplaatst: 26 maart 2016   » Bekijk alle koffie blogs

Daar was het vertrouwde verrassingspakketje weer! Precies op tijd, iets minder precies passend ;) (en helaas, nee, dat onderaan de foto zijn geen koffiestruikjes met bessen… was het maar wáár!) De verse bonen kwamen als geroepen, want de huisvoorraad was nét op. En het Amsterdam Coffee Festival was toen nog pas twee weken later...

COSTA RICA |EL LEON DE TARRAZÚ| S T O O K E R
Branddatum 24-02-2016 | Proefdata 05/06-03-2016 

Een ietwat onregelmatige roast, qua uiterlijk lijkend op Braziliaanse bonen, er zit dan her en der een onrijpe, slechts licht opgekleurde quaker boon tussen. Mag de pret verder niet drukken in principe. Bij het malen een heel vol droog aroma en een nat aroma dat salmiak, dropachtige tonen prijsgaf. Een mooie uitloop maar in de kop vooralsnog wat saai, bijna muf en redelijk acide (of beter nog ´acidy´ = zoetzurig, wellicht als gevolg van het brandstijl?). Een dag later romige en volle aroma´s. De smaak van noten en een beetje zoetigheid. De aciditeit zoals aangegeven, met de nodige complexiteit, een dikke, heavy body en een laaaange nasmaak, die wat assig bleef hangen...
Op het einde van het zakje zowaar nog een prachtige single, met een vleugje maanzaadkoek!
Een “zachte balans” heb ik helaas niet echt kunnen ontdekken.

ETHIOPIË SIDAMO GUJI | K O F F I E S T A T I O N
Branddatum 29-02-2016 | Proefdata 08/10-03-2016

Een natural / ongewassen boon uit Shakiso in de Oromia regio ten zuiden van Sidama. Een Grade 3, want de 1 & 2categorieën zijn voor de gewassen koffies gereserveerd. De Arabica-variëteiten zijn inheems (heirloom) genaamd Moka Kurume & Walido.

“Eenmaal gebrand, heeft deze koffie een rijke en zoete aroma welke de kamer vult zodra de zak met koffie wordt geopend (…).”

Inderdaad! Een romig, kwarkachtige aroma, met aardbeien en koekkruimels. En een andere leek het weer op kersen-chocolade Sachertaart. Prachtig!
De branding van de lange, grote bonen is mooi en gelijkmatig, best bijzonder voor een wat wildere Grade 3. Goed gedaan zeg! En dat ook nog eens ´uitgerekend´ op een schrikkeldag !

“Het aroma van de gemalen koffie is kruidig (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel), heeft iets aards, heeft zoete fruitige tonen en tonen die doen denken aan chocolade biscuit.
Tijdens het zetten komen warme bloemige en kruidige aroma’s los die doen denken aan, butterscotch, rum rauwe cacao, kruiden (zoals kaneel en nootmuskaat).”

Het aroma is inderdaad machtig, wauw! En dat is al tijdens de uitloop. Kan ik al beginnen met nippen?? In de kop tintelende rinsigheid, een milde aciditeit, maar bovenal: Very Ethiopia! (misschien wat meer Yirgacheffe dan Sidamo…?) De fruitige, snoepjesachtige nasmaak, de bloemigheid, goede balans, en dat allemaal vanaf het openen van het zakje tot in de cup. De kruidigheid bleef bij mij wat verborgen.

“Door de behandelmethode (…) heeft deze licht gebrande koffie een zachte ronde aciditeit, die de zoetheid van de koffie benadrukt en deze een complexe en wijnachtig karakter geeft met een volle body. De smaak is zoet maar fris en heeft een iets fruitig karakter wat doet denken aan aardbei, noten, cacao, melasse en zwarte thee. De koffie laat een film achter in de mond wat leidt tot een lange-, en voor een unwashed koffie een opmerkelijk ‘cleane’ afdronk.”

Deze nasmaak ebt ook mooi weg. De crema is van prima dikte en structuur. En de aroma´s blijven je rond de oren… uhm, neus en mond vliegen! Een volle zoete smaak. Ik brandde bijna mijn tong van gulzigheid.

“Een aroma explosie van een fijne ongewassen Ethiopische koffie zonder de ongewenste gefermenteerde aroma’s die in veel ongewassen koffies voorkomen.
Een fruitige koffie met intense aroma en smaak en voor degene die fruitige koffies met een agressieve zuurgraad vermijden.”

Formidabel, al met al!

(de bijzondere heirloom variëteit, met opvallende bladpuntjes)
(cursieve citaten afkomstig van Koffiestation´s website)

 

COLOMBIA SAN ALBERTO|E S P R E S S O F A B R I E K
Branddatum 01-03-2016 | Proefdata 13/16-03-2016

Een zeer mooie Roast! Egaal, kastanjebruin. Een mooie boongrootte (screen size) ook, het zal een “Supremo” kwaliteit zijn. 

Een mildzacht droog aroma, goede ´dikke´ mondvullende body, die prima in balans is met de aciditeit. De smaak is zonder twijfel Colombia, dat citrusachtige, besjes, prettig zoetzure. Subtiel amandel en amarenenkersjes, snufje kruidigheid, sappig, erg fijn! Een single shot deed me ook aan roosvicee denken, zoete tomaatjes en rozenbottel.

De crema kleurt diep ´terracotta´ op en breekt niet makkelijk, en is dus van goede consistentie. De nasmaak had misschien wat langer gemogen, althans dat zou je verwachten, na zo´n eclatante organoleptische proefervaring! Na 5 minuutjes had ik echter alweer een redelijk ´schone´ smaak.

Deze smakelijke proefmaand heb ik hierna uitgeleide gedaan met een tweedaags bezoek aan het Amsterdam Coffee Festival. Een mooie happening op een goede nieuwe locatie met véél koffie(gerelateerde) bedrijvigheid! Lekker veel praten, proeven (o.a. koffiekaviaar bij Brandmeester´s!), leren en bewonderen. Ook wat bonen aangeschaft uiteraard, want de Roast voorraad was alweer op. Van over de grens kocht ik bij Roestbar uit Münster een zakje Ethiopië Yiragcheffe, tijdens Pasen maar eens goed van genieten! Op de festivalzondag deed mijn Roast-blog-voorganger Sander (@Koffiesmaak) alleraardigst mee aan het NL Kampioenschap Cuptasting. Helaas ging hij niet bij de beste 8 van de 21 door, aan zijn bliksemtraining met ondergetekende zal het niet hebben gelegen? Er was echter een sterke middenmoot waardoor velen met een redelijk goede score de halve finales toch niet haalden. Volgend jaar een herkansing, en anders ik wel...?!

En de komende maand trap ik af met een lang weekend Praag. Na vorig jaar Kopenhagen deze keer dus oostwaarts. Met mijn beste vriend, die ik weer zo gek moet krijgen om toch ook echt even die ene koffiebar, en ook die andere, en dan meteen daar verderop de volgende te bezoeken… En we moeten zeker ook even káva drinken bij dat bijzondere koffietentje en wat bonen aanschaffen… En dat espressokopje voor mijn collectie (van bijna 700 kopjes!) halen we morgen wel bij die ene koffiebar als we toch langs die ene bezienswaardigheid ´moeten´…


Coffea Salutem! Na zdraví!
Norman Mazel

@Normanito1
@Espresso_cups_


» Volgend bericht: Grensoverschrijdende koffiereisjes
« Vorig bericht: De B zit weer in de maand