Grensoverschrijdende koffiereisjes

Geplaatst: 25 april 2016   » Bekijk alle koffie blogs

EL SALVADOR|SANTA ANA VOLCANO | V A N G Ü L P E N

Branddatum 23-03-2016 | Proefdata 05-06-07-03-2016 

Een honey-processed koffie van “De Professor”, oftewel half gewassen, alleen ontdaan van de buitenste schil en dan gedroogd in de zon zodat het vruchtvlees met de koffieboon meedroogt. In 2005 is de vulkaan nog toch uitbarsting gekomen: in eerste instantie had dat uiteraard negatieve invloed, maar bodemtechnisch komt dat inmiddels goed van pas.

Op de plantage van Ricardo Alvarez worden de koffieplanten voor zonlicht beschermd door zogenaamde “pepeto”-bomen:


"Deze soort heeft het unieke vermogen om stikstofgas in de atmosfeer in een bruikbare vorm om te zetten door een proces genaamd stikstoffixatie. Door het inbrengen van de bodem met stikstof verbeteren deze schaduwbomen snel de vruchtbaarheid van de bodem, waardoor de behoefte aan kunstmest wordt verkleind.
Door ongeveer 60% van het zonlicht te filteren, reguleren zij de ademhaling en fotosynthese van de boom en beschermen ze haar wortels en bladeren. Zodoende krijgen de koffiebessen de gelegenheid om langzaam te rijpen zodat de uiteindelijke zoetheid en zuurgraad verbeterd worden."

Een mooie Roast, met een “Braziliaans” voorkomen door de Bourbon bonen. Het zakje geeft een chocolademelkig aroma prijs. Na het malen gaat dit over in een pecannoten aroma. Een mooie dikke crema met wat lichte tijgervlekjes. Het mondgevoel was – onverwacht – wat teveel acide naar mijn smaak, ondanks de amandelmarsepein tonen. Een iets grovere maling geeft gelukkig een wat softer geheel, na een prima uitloop.

De shots blijven wel aan de korte kant, max. 23 seconden. Langer lukt op zich wel, maar dat betekent fijner malen en dus meer acidity. De afdronk is fris, de body is gemiddeld. Al met al aardig, keurig, in balans, maar er lijkt niet helemaal uit te komen wat er inzit. Ik miste de zoetheid, ondanks de “honing-bereiding”. Ik zou ´m gewoon “natural” verwerken, als ik zo vrij mag zijn, als prOEfessor…

BURUNDI | KAYANZA Buziraguhindwa | S C H O T K O F F I E
Branddatum 24-03-2016 | Proefdata 12/13-04-2016

 

 

“Buziraguhindwa is the name of the Colline (hillside) and village that the washing station was built in.The name roughly means "never retreat." This hillside is famous for warriors who lived here long ago. Buzira "never" guhindwa (guhinda : infinitive) "make someone go back"”

De bonen zijn groot en mooi egaal. Een behoorlijk donkere Roast, bijna té. Meteen maar wat minder fijn dan ´standaard´ gemalen. Het droge en natte aroma geven het donkere aspect ook prijs. Verrassenderwijs geeft het eerste lucky s(c)hot een mooie print. De smaak is kruidig met een fris rins tintenlingetje en gecarameliseerde bloedsinaasappel. De body, het “gewicht” in de mond is vol, romig en de nasmaak is “dik”. Voor espressodoeleinden een prima koffie, zoals het nu aan de wat donkere kant gebrand is; het lijkt af en toe wel een donker-kruidige Indonesië koffie..

Salum Ramadhan van de noordelijke, tegen Rwanda aan gelegen SOGESTAL Buziraguhindwa (SOciété de GEstion des STAtions de Lavage).

Burundi koffie is veelal organisch verbouwd; er is amper geld voor kunstmest of pesticiden.

Elke van de 17 provincies verbouwt koffie. Rond de 625.000 boeren totaal oogsten momenteel van hun ongeveer 250 bomen elk.

ETHIOPIË | YIRGACHEFFE |M I S S M O R R I S O N
Branddatum 25-03-2016 | Proefdata 18-19-20-04-2016

Prima Roast, keurig gedaan. Het subtiele, maar doorgaans toch evidente, droge en vooral natte aroma van Ethiopische koffie houdt zich echter (nog even) schuil… Maar in de kop… jawel!, mooi bloemig, thee-achtig en wat zoete kersjes en cranberries. E zit een mooie balans in deze koffie tussen de body, de acidity en prettige sweet-sour (zesty-sweet) aftertaste. Met name de body is mondvullend en geeft je ´smakkende wangen´! Er was af en toe ook een hint van portwijn, de mierzoete rozijntjesachtige Pedro Ximénez te ontdekken… De beste samenvatting – letterlijk – is misschien nog wel zo´n samengeperst, smeuig “koekachtig” fruitreepje.

 

Zoals aangekondigd was ik een weekendje naar Praag aan het begin van de maand. Een erg fijne, relaxte stad die als een groot gemoedelijk dorp aanvoelt. Met uiteraard een hoop mooie koffietentjes! EMA, Kavárna Pražírna en Cukrárna Alchymista (naast het Coffee Museum(pje)!) zijn echt aanraders. De laatste heeft een heerlijke tuin om in te vertoeven, met mooie koffies en niet te versmaden (ruime keus aan!) gebak, waaronder deze brokkige appel-noten taart!

Opvallend was de grote verschillende beschikbaarheid van cáscara (de gedroogde schillen van de koffiebessen die als een soort thee gezet kunnen worden. En van Original Coffee nam ik een bijzondere Sumatra Lintong mee… Voor het eerst dat ik een omniroast (als de gulden middenweg, gebrand voor filter en espresso) écht weet te waarderen: fruit, cacao en tabak, in allerlei zetmethoden van genoten!

En een nieuw koffiereisje staat alweer voor de deur: CoLab in Antwerpen volgende week (het wordt toch een historisch koude Koningsdag ;)), alwaar o.a. het nieuwe Coffee Flavor Wheel uitgebreid zal worden toegelicht en… geproefd, met de eveneens nieuwe Coffee Sensory Lexicon in de hand.

Coffea Salutem!
Norman Mazel

@Normanito1 | @Espresso_cups_


» Volgend bericht: Koffiefeiten
« Vorig bericht: In Hogere (Festival) Sferen