Meibloempjes

Geplaatst: 30 mei 2016   » Bekijk alle koffie blogs

HONDURAS |MARCALA | SWEET CUP | AMSTERDAM
Branddatum 22-04-2016 | Proefdata 08 tm 11-05-2016

De eerste koffie komt uit Honduras, de grootste producent van de zes Centraal-Amerikaanse koffielanden, en daarmee zelfs de productie van Guatemala *plus* Costa Rica overschaduwend! (Quizvraag: noem de overige drie landen, je krijgt 10 seconden, en… go!)

Een vrij lichte (omni?) Roast die een snelle doorloop geeft, ik haalde in eerste instantie maar 20 seconden. Het natte aroma gaf een zacht geelfruit aroma. De smaak was wat speculaas/-loosachtig. Een ruime zuurgraad vergezeld door een zware zoete body, een beetje tabakachtig. Een rins appelstroperig koekje bij, uhm, ín de koffie als het ware. Koffies uit deze zuidwestelijke hoogste regio (Montecillos) doen ook weleens denken aan Keniase koffies, waarvan akte! 

Toch zinde mij die korte shots niet zo… Dus maar eens wat fijner gaan malen en/of wat harder tampen. De crema werd er in ieder geval alleen maar beter van, een mooie caramel-terracotta-kleur-en-print. En daar kwam het “koekige” weer voorbij, vanille en een hint van die zoete citrus, zoals op het zakje al werd aangemerkt. Het deed me denken aan deze Oostenrijkse “zitronenschnitten” (wafeltjes): 

Toch nóg eens wat fijner malen, en daarmee kwam ik op de 28 seconden uit. De smaak werd er donkerder van, de acidity ging echter overheersen. Wellicht toch te fijn/te lang geextraheerd voor deze lichte(re) Roast? Minder doseren en losser tampen leverde gelukkig weer de zachtere, zoetere koffie op. Een interessante, speelse koffie al met al!

ETHIOPIË | SIDAMO | keen coffee | enkhuizen
Branddatum 25-04-2016 | Proefdata 12 tm 14-05-2016

Een gewassen Moka variëteit, die kom je inderdaad niet vaak tegen. De “grade” van deze koffie is een -2-, heel normaal voor Sidamo´s en andere Ethiopische koffies. Het verschil tussen 1 en 2 zit ´m in het aantal visuele defecten, een grade 1 is vrij zeldzaam. Het is in ieder geval ´specialty´ koffie, grade 3 is ´commercial´ en vanaf 4 is de koffie doorgaans ongewassen/natural.

Bij het openen van het zakje is het lichte anijsachtige zoet-kruidig-bloemige aroma al te ontwaren. Her en der een onrijp (lichter uit de Roast komend) boontje, maar ook mooie grote longberry´s. Best apart, zo tussen de kleinere moka-boontjes. Het natte aroma is lekker subtiel na het bereiden van een fijn lang eerste naked shot (met het open portafilter dus… ) van 40 seconden. De puck, het restant in de portafilter is zo goed als droog, je tikt het hele handeltje zó eruit! De crema heeft tijgerstreepjes, alles zit erop en eraan. Een mooie, fleurige, thee-achtige koffie met rinsheid en dat verfijnde hintje anijs waar ikzelf zo van hou. Een soepele afdronk, een vriendelijke light-medium body. (Op het zakje staat opmerkelijk genoeg “een volle body die aan earl grey doet denken”? Juist twee aparte onderdelen (body en smaak), nog los van het feit dat Sidamo body´s doorgaans juist vrij mild, maar wél zeer uitgesproken zijn). Ik vermoed overigens dat een tandje donkerder branden zou misschien voor espresso nog ietsje meer zoetige, stroperigheid kunnen geven.

De mannen van Keen Coffee hebben er een informatiekaartje bij laten doen. Het merendeel is uiterst handig en raadzaam om op te volgen. Wat mij betreft wel twee nuances: nog ongeopend kun je het zakje prima in de koelkast en liefst nog, de vriezer bewaren. Het ventiel op het zakje laat alleen lucht ontsnappen en niet toe. Ná openen is het verhaal anders, bewaar het dan zoals ook vermeld staat, op een lucht/licht/warmtedichte plek. En de 30 seconden regel is m.i. ook wat rigide. Zo heet (kort) wordt de soep (koffie) niet geserveerd…! De Specialty Coffee Association houdt zelf 15 minuten aan, en zelfs 30 als je het afdekt. Zo lang zal het uiteraard allemaal niet gaan duren thuis. Maar rustig aan dus beste lezer, en geen stress over die 30 seconden. Na het malen eerst rustig en beheerst tampen, indien mogelijk de machine even kort spoelen, portafilter secuur indraaien, kopje eronder…
Relax, het moet ook een beetje ontspannend zijn!

ETHIOPIË | LIMU, SEKA FOREST | RUM BABA | AMSTERDAM
Branddatum 26-04-2016 | Proefdata 18 tm 21-05-2016

Ook bij het openen van het volgende zakje Ethiopische koffie meteen zeer interessante aroma's! Lychee, framboos, nectarine, tropische vruchten, maar vooral die lychee! Wow…
Opvallend grote boontjes ook in deze medium Roast die bijzonder prettige, zachtromige espresso´s opleverde. Een volgende dag kwamen er wat meer hinten van romige volle kwark uit het zakje gewaaid. In maar liefst 50 prachtige seconden kreeg ik er een supersmooth, silkysoft dubbel shot uit de machine, met een goede body en wat lichte acidity. De eerder genoemde fruitigheden overheersten niet maar hielden zich op de achtergrond in een harmonieus subtiel samenspel. Fantastisch! Elk shot was in de roos; consistent, zuiver, prachtig.


Coffea Salutem!
Norman Mazel
@Normanito1 | @Espresso_cups_


» Volgend bericht: OOST-AFRIKAANSE ONTDEKKINGEN
« Vorig bericht: Koffiefeiten