OOST-AFRIKAANSE ONTDEKKINGEN

Geplaatst: 22 juni 2016   » Bekijk alle koffie blogs

KENIA | THUNGURI, KIBIRIGWI, KIRINYAGA | MOK | LEUVEN (BE) Branddatum 23-05-2016 | Proefdata 06 tm 09-06-2016

“De bonen in Kenia worden door middel van een speciaal fermentatieproces gedroogd.” aldus het etiket op het zakje. Hiermee wordt – de naam zegt het al – het “Kenya Process” mee bedoeld. Belgisch koffiefanaat Tim Willems (tegenwoordig bij Cuperus, Antwerpen; @Kris/Paul/Marije: wanneer zijn die aan de beurt voor Roast?! ;)) maakte twee jaar geleden dit heldere overzicht:

Hierop is goed te zien en begrijpen wat de “dubbel gefermenteerde/gewassen” Keniase procesmethode inhoudt (zie dat pijltje terug omhoog na “washing”).

De Roast is prima egaal. Droge aroma doet denken aan… roosvicee! Komt vaak terug bij Kenia koffies, die mix van bessen, rozenbottels en tomaatjes… mjam! Het natte aroma geeft een beetje rozengeur. De eerste indruk van de espresso is sappig, rins, acide, grapefruit en een mooie body.

Ik heb ook een ´supersingle´ gezet: erg fijn malen et… voilà: een prachtige tijgerprint!

De body wordt dikker en dikker en de balans is picobello! De omschrijving van MOK – zoet, appel, grapefruit, honing – dekt de lading! De nasmaak is om van te smakken.

Twee dagen na openen van de zak laten de bonen zich altijd wat beter besnuffelen; die roosviceetomaatjes komen dan goed naar boven.

Het laatste shot was de mooiste: een strak getampte dubbel in 45 seconden doorlooptijd. Goede aciditeit, prettige aftertaste die soepel verdwijnt…….

Dat was de twééde nieuweling aan het Roast firmament! Welkom Jens en Michiel, puik gedaan!RWANDA | HUYE, KOAKAKA | FASCINO COFFEE | WEERT Branddatum 25-05-2016 | Proefdata 12 tm 14-06-2016

Van oud-gediende en het gevestigde Fascino een keurige Roast, toch wel tot aan/in ´de tweede krak´, maar dat mag voor mij de pret zeker niet drukken. Het hoort natuurlijk óók gewoon bij espresso! Het natte aroma was typisch Oost-Afrikaans, een hintje bloesem, wat thee, een snufje anijs en dat soort subtiliteiten. Ik kreeg daarnaast een wulps-uitbundige print op de koffie, een mooie start! De smaak is honing-stroperig, een single shot gaf een fijne tintelende aciditeit. De body was soepel, donker chocolade, een bonbonnetje! En in het laatste restje bonen kwam er ook nog wat amandel en zelfs een hint van ontbijt-koek-kruiden langs.. De gele steenvruchten heb ik er niet in kunnen ontdekken. Ik vermoed dat ze bij een lichtere branding voor filter mooi naar voren komen. Deze espressokoffie is uitstekend voor de liefhebber die van kleine dikke stroperige espresso´tjes mét een dot aciditeit houdt!

Uitgebreide achtergrondinformatie over Rwanda en deze koffie is op de site van Fascino prima verwoord: http://www.fascino-coffee.com/koffiebonen/unieke-koffiebonen/rwanda-muganzaCoffea Salutem!
Norman Mazel
@Normanito1


» Volgend bericht: DE WONDERE “WORLD OF COFFEE“
« Vorig bericht: Meibloempjes