CARNAVAL IN JE KOP

Geplaatst: 03 maart 2017   » Bekijk alle koffie blogs

Door omstandigheden (géén carnaval… ) behandel ik maar één van de drie koffies in het blog deze maand, maar wat voor een! Een hele stoere, door Blooss uit Twello gebrande, Brazil van de Koninginneboerderij, gelegen in de gemeente van Sint Sebastiaan van het Gras in de regio van de Heilige Paulus. De hemelse foto’s spreken boekdelen…

Opvallend was dat de bonen zeer grof gemalen moesten worden, dat wil zeggen, relatief ten opzichte van andere bonen gebrand voor espresso. Mooie volvette bonen zijn dit waarschijnlijk, want hoe fijner, des te klonteriger en plakkeriger, zodat het water nog moeizamer door het maalsel heen gaat (of juist niet/amper dan). Een fijnere maalstand en minder/zachter tampen is dan ook niet de oplossing want het water vindt dan alsnog zijn weg te makkelijk door het water waardoor de extractie ongelijk gaat en het water als zodanig door de puck heen komt. (Zie ook enige uitleg in de gastblog deze maand vanuit Vietnam)

Ik kwam dus uit op een wat langere zettijd dan gemiddeld en je hoorde de pomp flink werken, maar met resultaat! Een en al stroperigheid, een zijdezachte, soepele maar solide body met een intense nasmaak. Brownies, tiramisú, chocotoff in de kop… Een echte Braziliaanse Pavé (“plaveisel”, in laagjes) misschien wel?!  Lekker maken en deze koffie er dan naast serveren: Het is eind februari niet voor niets carnaval in Brazilië!!

Eet en drink smakelijk en: Coffea Salutem!
Norman Mazel
@Normanito1 | @Espresso_cups_


» Volgend bericht: Leuvense Limu en Musasa Marshmellow
« Vorig bericht: We are what we live