LAAT DE HERFST MAAR KOMEN!

Geplaatst: 07 september 2017   » Bekijk alle koffie blogs

LAAT DE HERFST MAAR KOMEN!

Ook al zijn hier de bonen van de Augustus levering nog aan de beurt wil ik allereerst Paul, Kris en Marije van harte feliciteren met het eerste Roast lustrum!! Er is in die tijd eigenlijk niet zo gek veel veranderd, kijk hier maar eens! Het was meteen goed, en het is nog steeds goed. Houden zo en op naar de volgende vijf jaar!
Enne… wie schrijft, die blijft 😉 dus p-Roast, op nog vele jaren!


De Guatemala van Fascino was een aardige Roast, maar dan vooral voor liefhebbers van de dark(er) side. Deze bonen zullen het goed doen in combinatie met melk. Voor een pure ongezoete espresso kwam er (logischerwijs vanwege die donkerte) nogal wat bitterheid naar voren. Subtiliteiten zoals “tonen van abrikozen” waren onherkenbaar. Ook “de afdronk is licht en fris” is niet het geval. Een lage zuurgraad klopt dan weer wel, dit verkrijg je ook door donkerder te branden; de zware, bittere en zoetere smaak komt dan meer naar voren.
Op zich is er helemaal niets mis met deze koffie, de verfijning is vast en zeker wel te vinden, maar dan met name bij cupping / een lichtere Roast. Het smaakwiel slaat nu grotendeels naar de linkerkant uit (zie tekening). De oplosbaarheid was ook erg hoog door de branding; ondanks malen op een erg fijne stand (wat toch wel tricky kan zijn bij een ´vettere´ Roast vanwege het klonteren) bleef de uiteindelijke extractie aan de snelle kant < 25 seconden.


  De Colombia van Brandzaak was spot on! Een koffie die helemaal in balans is en doorspekt met Colombiaanse specificaties in aroma, smaak en uiterlijk. De crema geeft een mooi sinaasappelgekleurd/-getekend patroon en de smaak het typische citrusvruchten-tintje. Cacao is ook goed te ontwaren, voor mij wat meer in poedervorm en meer ´upfront´ dan pas in de afdronk. Ook de lichte hint van zoute caramel is verfijnd. En het zoete van de bruine suiker is beslist uniek, de zogenaamde panela of oersuiker zoals het bij ons bekend is.

 


Jeroen & Jorg uit Oisterwijk leverden een indrukwekkende Indonees de afgelopen maand. Een ´speelse´ koffie die je machine aan het werkt zet (beoordeelde drank in proefrapport is een 70 (!) seconden double shot) maar zich dubbel en dwars uitbetaald! Een goudbruine crema met daaronder een herfstachtig aroma door vleugen van warme choco met een kruidige twist! Ondanks het aardse (herfst!) aspect dat vanwege de specifieke “nat gepelde” methode Indonesische bonen altijd typeert is de koffie erg clean. Het is zoet, er is veel romige body en het gedijt met veel souplesse in de lange afdronk. Bagus, Kelompok Petani!

(Enige waar ik nog niet helemaal (met ze) uit ben is de zgn. “Lini” als variëteit. Mede voor mijn eigen project ben ik toch wel benieuwd over het hoe en wat en waar hiervan. Ik kom tot nu toe alleen Lini tegen in het verlengde van Linie S, van waaruit en waarin meerdere soorten en variëteiten (voort)komen. Maar dit geheel terzijde en… wordt vervolgd!)


Ten slotte: De oplettende lezer zal hebben opgemerkt dat ik het attribuut “sour/tart” naar “acidity” heb omgezet. In koffie zoeken/omschrijven we niet (naar) zuur, maar naar aciditeit, de zuurgraad. Een lastig concept, mede doordat in de Nederlandse taal sour en acid(ity) hetzelfde in vertaling zijn. Maar zie het als het op zoek zijn naar het positieve in de koffie, de zuurgraad, de verfijning van zuur die bij koffie hoort, tegenover het negatiever (klinkende) ´zuur´, wat doorgaans als minder prettig wordt ervaren en in onze algemene perceptie vaker refereert aan zure citroen, augurk etc. De uitgever van de proefboekjes van 33books heeft al laten weten dat deze term aangepast zal zijn in de volgende editie. Ook zal er dan bovenaan een apart gedeelte voor het invullen van de variëteit van de koffie zijn (caturra, bourbon, catimor, catuaí etc.) alsmede een gedeelte voor de verwerkingsmethode ((on)gewassen, honey, pulped etc.).

Coffea Salutem!
Norman Mazel | Twitter | Instagram | Espresso Cups Collection

 


» Volgend bericht: Back to the Future en The Future of Coffee
« Vorig bericht: Hij is terug!