BeanBrothers bezoekt Nicaragua

Geplaatst: 21 oktober 2017   » Bekijk alle koffie blogs

Op zoek naar de lekkerste koffie in Nicaragua

BeanBrothers werkt als koffiebranderij graag direct samen met de koffieboeren van wie we onze groene koffie’s inkopen. Daarvoor onderhouden we onze relaties met deze helden van onze koffieketen met veel aandacht. Dit begint natuurlijk al bij de oriëntatie voor nieuwe samenwerkingen en het eerste bezoek aan de plantage zelf. Begin dit jaar zijn we tijdens de oogstperiode afgereisd naar Nicaragua, op zoek naar bijzondere koffie’s.

Onze reis begint daarvoor in Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Daar aangekomen rusten we een paar uur uit van de intensieve reis en vervolgens stappen we vol enthousiasme in onze gehuurde 4×4: op zoek naar goeie koffie! We rijden eerst naar Matagalpa, een stad in het hart van Nicaragua en tevens ook het centrum van de koffiehandel. Onderweg zien we talloze velden waar koffie ligt te drogen - We zijn hier goed! Vervolgens zetten we onze reis voort naar Ocotal. Dit is het tweede grootste koffiegebied in het noorden van Nicaragua, omringd door hoge bergen.De koffieplantages van Don Rene
Aangekomen in Ocotal nemen we contact op met de familie Paguaga, van Cafe Vidita. Hier hebben we een afspraak met de zoon van Jose Rene Paguaga, oftewel Don Rene. Don Rene is de eigenaar van de koffieplantages die we hier bezoeken.


Jose Rene Paguaga, oftewel: Don Rene.


Don Rene trad op jonge leeftijd al in de voetsporen van zijn vader door ook zijn eigen koffieplantage te starten. In 1979, wanneer zijn bedrijf al bestond uit een aantal verschillende plantages, begon een zware burgeroorlog in Nicaragua. Hierdoor moest hij, om zijn familie veilig te stellen, zijn plantages achterlaten in de oorlog. Gedreven bouwde hij ondertussen in Honduras aan een nieuwe plantage, maar zodra de burgeroorlog eindigde keerde hij terug naar huis. 

Op 70-jarige leeftijd begon hij in Nicaragua nog eenmaal aan het opbouwen van zijn huidige koffieplantages, waaronder Finca Las Brumas en Finca Los Congos. Nu zijn inmiddels drie generaties Paguaga betrokken bij hun verschillende plantages en eigen verwerkingsstation in de regio Nueva Segovia in het San Fernando gebergte.

Helaas moet zijn zoon, Rene, onverwacht weg en dus worden we de volgende ochtend opgevangen door beheerder Doña en Q-grader Ibis.Spannende bergritjes en steile koffieplantages
We spreken af bij de verwerkingsfabriek van de plantages. Hier aangekomen blijkt onze onkunde in de Spaanse taal weer een beetje een drempel. Dit wordt echter snel opgelost: na wat telefoontjes voegt iemand van de lokale school zich bij ons. Deze man spreekt een paar woordjes Engels en gecombineerd met ons ‘Gringo’ Spaans komen we een heel eind. Na een korte introductie besluiten we een bezoek aan de plantages te brengen.Met Doña en Ibis bij Finca Los Congos


We willen graag met onze eigen 4×4 de berg op maar onze gastheer staat erop dat we bij hem in de wagen stappen. Al snel blijkt ook waarom! We rijden door de bergen langs adembenemend steile afgronden en sommige passages zijn zo smal dat de auto er maar net doorheen past. Als we zelf waren gaan rijden was er niks van onze auto overgebleven denk ik. Na deze spannende rit komen we zonder kleerscheuren boven op de berg aan. Hier bevindt zich onze eindbestemming: plantage Los Congos. 

Het hoogste punt van deze plantage ligt op 1700 meter, wat een grote invloed heeft op de smaak van de koffie. De planten groeien op steile hellingen en staan gunstig ten opzichte van de zon. De hellingen zijn zo steil dat je het je bijna niet kunt voorstellen dat het mogelijk is om hier koffiebessen te plukken zonder naar beneden te donderen. Bovenop de berg hebben ze een wasstation gebouwd om te koffie te verwerken. Ook hier zien de planten er gezond uit, vol met knalrode bessen. De variëteiten die op deze plantage groeien zijn Pacamara, Caturra en Villa Sarchi.18x koffie proeven
De volgende dag hebben we afgesproken met Ibis, de Q-grader van de organisatie, om verschillende koffies te cuppen. Er worden een 18-tal koffies van verschillende variëteiten en verschillende verwerkingsmethoden voor ons voorbereid. De eerste 12 zijn gewassen koffies. Deze koffies zijn wat eleganter qua smaak, niet te uitgesproken maar wel vol van chocolade- en/of notensmaken en een delicate aciditeit. De volgende koffies hebben een andere verwerkingsmethode ondergaan. Zo zijn ze bijvoorbeeld te drogen gelegd in het vruchtvlees (Honey proces) of zelfs gedroogd met de hele bes er nog omheen (Natural proces). Dit geeft de koffie bijzondere smaken mee. In veel van deze koffies proef je fruit, meer zoete tonen en een aanwezige aciditeit. 

De koffies zijn eigenlijk allemaal lekker, maar bij één van de koffies sloegen we allebei stijl achterover. BAM wat een smaak, echt fantastisch. We konden er bijna niet over ophouden, deze koffie moesten we hebben! We hebben meteen ons best gedaan om deze koffie alvast te reserveren.


De koffie die mee naar huis ging
Ons bezoek aan de plantages van Don Rene was daarmee in elk geval een groot succes. Gelukkig was het enthousiasme geheel wederzijds en had de familie ook zin met ons samen te werken. We hebben direct na ons bezoek een reeks samples aangevraagd om terug bij ons in de branderij te kunnen testen.

BeanBrothers Eindhoven - Nicaragua


Samples cuppen in Stadsbranderij Eindhoven


Van de verschillende koffie’s van de plantages van Don Rene, hebben we uiteindelijk twee verschillende koffie’s geselecteerd en verscheept naar Nederland. De koffie van Finca Las Brumas (1400m hoogte) is van de Caturra variëteit. De rijpe koffiebesjes werden op deze steile berghelling handgeplukt en vervolgens gewassen en gedroogd op het eigen verwerkingsstation. Van de nog wat hoger gelegen plantage Finca Los Congos (1700m) selecteerden we een Pacamara variëteit. Op verhoogde droogbedden werden deze rijpe bessen volgens een natural methode na de oogst te drogen gelegd in hun eigen vruchtvlees.

Door op deze manier zelf op pad te gaan, opzoek naar de lekkerste koffie’s, kunnen we zonder tussenhandel en voor een eerlijke prijs onze groene koffie inkopen bij de koffieboer zelf. Hierdoor kunnen we zelf de mooiste kwaliteit selecteren en de boeren een betere prijs betalen. Bovendien kunnen we het verhaal dat ligt verscholen achter deze bijzondere koffie’s zo doorgeven aan iedereen die van deze koffie wil genieten. Of dat nu is bij de horecazaken waarmee BeanBrothes samenwerkt, bij ons aan de bar in Stadsbranderij Eindhoven of gewoon lekker thuis.

Laat hem jullie smaken!

Groeten, BeanBrothers.PS. Wil je meer lezen over het vervolg van onze reis naar Nicaragua en welk mooie koffielanden we nog meer hebben bezocht? Lees dan verder op: https://www.beanbrothers.nl/horeca-blog/reisverslag-nicaragua-jinotega/» Volgend bericht: Jubilustrum
« Vorig bericht: Back to the Future en The Future of Coffee