Maart Roast zijn staart

Geplaatst: 29 maart 2018   » Bekijk alle koffie blogs

ALLEEN MAAR WINNAARS

De maartmaand begon hier, op het driedaagse Amsterdam Coffee Festival!


En Roast had een mooie stand geregeld voor de zondag:

 

Paul en Marije in actie! Met bonen, proefboekjes en hun nieuwe "Specialty Cups"


Een erg leuke editie wederom, en succesvol! Want bij de stand van Roast.nl was het de hele dag druk, met veel geïnteresseerden én nieuwe abonnees. En ikzelf had ook een topdag:

Hier stond ik nog ´licht´ gespannen in de eerste ronde van het Dutch Cup Tasters Kampioenschap. Maar toen ik die ronde door was en meteen in de halve finale stond werd het eigenlijk steeds meer genieten! Tjonge, dát was nog eens leuk om te doen! Tussendoor kon ik telkens mooi even rondwandelen en kletsen met o.a. mijn blogvoorganger Sander van Koffiesmaak en potentieel Roast-aanbieder Arnoud van Hoofdkwartier in Amstelveen. En ook zo nu en dan naar het basiskamp van Roast 😊. Heel fijn dat ik mijn spulletjes en noodrantsoen mocht stallen daar! Want een dag proefkampioenschap betekent een lading droge biskwietjes, onbelegde lichtvolkoren boterhammen, bananen en flesjes water mee in de tas!
Ik schopte het mooi tot de finale maar moest daarin mijn meerdere erkennen... op tijd. Want de top 3 had evenveel afwijkende cups correct geproefd (6 van de 8), maar ik bleek de een-na-snelste… Bij gelijke score wordt er naar de snelste tijd gekeken. Al met al toch supertrots op de trofee als nummer 2!! Ik heb nú al zin in volgend jaar…

Tot die tijd weer het nodige te proeven, zo ook de drie nieuwe koffies van Roast´s maartzending:

 

 

CONGO | VAN ROSSUM´S KOFFIE | ZUTPHEN
Zoals beloofd, een sappige, zoete koffie! De body was ook dik… in orde. Zeker ook kruidig, alhoewel ik er niet specifiek kardemom of koriander uithaalde. Helaas voor het overige gedeelte wat ingehouden en ietwat vlak. Het hangt waarschijnlijk samen met de lichte veroudering die al gaande was. Voor de hoofdoogst (jan - april) is dit amper mogelijk; zelfs een pluk in januari had nog niet begin februari aan kunnen komen (plukken, verwerken, drogen, verschepen etc. neemt zeker wel 4 tot 6 weken minimaal in beslag). Dit moet dan van de midcrop zijn, die loopt van mei tot september. Het verhaal achter deze koffie is wel bijzonder. En er is goede hulp en drive aanwezig (zie ook het filmpje), dus het moet en zal beter worden!

Roast - Van Rossum

PERU | DE EENHOORN | KAMPEN
Deze bonen waren wat aan de donkere kant gebrand. Niets mis mee! De suggestie van de brander dat het lekker met melk is deed al zoiets vermoeden. En inderdaad, de volle body, het goede bittere, de zoetheid en chocolade zullen met melk een prima tegenhanger zijn. Voor een gewone espresso bleef het dus echter alleen bij deze smaaknotities. Erg stroperig en vol. Maar niet erg uitgesproken in wat specifiekere of verfijndere tonen. Een espresso voor na een goede lunch richting een soms wat lange middag!

Roast - De Eenhoorn

EL SALVADOR | FRIEDHATS | AMSTERDAM
Roast had dus een succesvolle festivaldag, ikzelf idem dito… maar er was ook een échte winnaar! Lex van Friedhats behaalde voor de 3e keer in vier jaar de prestigieuze titel van Dutch Barista Champion! Hij mag naar het WK… in juni… En hoeft dan niet ver te reizen, want hét World Barista Championship vindt dit jaar plaats in Amsterdam, tijdens het grote World Of Coffee evenement in de RAI. Een groot gebeuren, meer gericht op de industry. Maar voor koffieprofi´s een walhalla! Alvast veel succes daar Lex! Vorig jaar gebruikte de winnaar een koffie uit El Salvador… (en doorbrak daarmee de enigszins verfoeide ´trend´ van het veelvuldig gebruikmaken van een koffie van de "Gesha" variëteit door de meeste deelnemers). En ziedaar, een El Salvador van Friedhats in het maartpakket! Ik kreeg niet helemaal duidelijk hoe deze koffie verwerkt is; het vermoeden is semi-gewassen, honey processed. De body, aciditeit, sweetness, aftertaste waren in ieder geval mooi in balans, the best of both worlds
(tussen gewassen en natural in).

Roast - Friedhats

Mooie aroma´s aan het begin ook, al bij het openen van de zak! In de kop levendig, ietwat tintelend maar delicaat en verfijnd. Misschien een tikje aan de bittere kant, alhoewel dat in de nasmaak gelukkig niet bleef hangen. Het is ook goed mogelijk dat mijn shots net aan een paar seconden aan de te lange kant waren wat overextractie geeft. De branding zelf was wat aan de lichte kant, misschien ietsje té (omni… 😉). En in de verder prachtig grote knoeperds van pacamara bonen zwierven ook wel wat quakers rond, (en die vallen hierin éxtra op) lichte niet-ontwikkelde bonen die ook bij het branden dan niet goed doorkleuren. Zijn verder smaaktechnisch nooit heel problematisch wat mij betreft, maar voor specialty koffie mogen ze er eigenlijk niet in zitten, op 1 à 3 stuks na.
Ik ben benieuwd welke bonen Lex in juni zal gebruiken! Misschien een idee om ze sowieso in de maandelijkse zending daarna te doen 😊 Er komen hoe dan ook weer mooie koffietijden aan!

 

Coffea Salutem,

Norman Mazel
Twitter | Instagram | Espresso Cups Collection

 


» Volgend bericht: Roastige tijden
« Vorig bericht: Deja Vu