KORT MAAR KRACHTIG en kritisch

Geplaatst: 04 juli 2018   » Bekijk alle koffie blogs

KORT MAAR KRACHTIG en kritisch…

Na ruim twee jaar de rentree van Miss Morrison uit Delft, met een koffie uit Nicaragua vanuit de gemeente El Cuá in de noordwestelijke Jinotega koffieregio.

Flink fijne instelling op de molen, en warempel, sinaasappel!

Miss Morrison Koffie

Ter aanvulling op het informatieve kaartje uit het Roast-pakket over de diverse graderingen van koffie verwijs ik voor de geïnteresseerde lezer-proever graag door naar de ´encyclopedie´ op de website van Supremo en Zecuppa.

De variëteiten van de Nicaragua blijven onbekend, en ook bij de volgende koffie van Black & Bloom uit Groningen blijft dit onduidelijk. Alhoewel… Voor de vaker terugkerende term heirloom, wat zoiets betekent als origineel, oorspronkelijk, vanouds, erfelijk, is sinds kort een houvast verschenen. Omdat Ethiopische variëteiten dermate complex en cultureel verweven of ´simpelweg´ erg onduidelijk waren, soms door dialect of desinformatie, wordt doorgaans de alomvattende term heirloom gebruikt.

Deze prachtige gids (zie ook deze toelichting) van het Amerikaanse Counter Culture Coffee biedt nu ruimschoots verdieping! De landraces (lokale variëteiten die vaak zijn verbeterd door traditionele agrarische methodes) die hoogstwaarschijnlijk op deze Gedeo/Yirgacheffe koffie van toepassing zijn betreffen de Dega, Wolisho en Kurume. Ze staan inderdaad bekend om hun bloemige, citrusachtige profielen. De drie zijn vernoemd naar lokale bomen, vaak omdat ze en/of fysieke gelijkenis hebben en/of hetzelfde ´smaken´ of ruiken, resp. de vruchten of het hout als het verbrand wordt (lijkende op de geur van de gebrande koffiebonen). Dega betekent ook " hoogland koeler gebied" in te Amhaars. Eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat er in deze en aangrenzende regio´s van de zes veelvoorkomende (voorgaande drie plus Bedessa, Miqe, Sawa) er nog 21 (!) andere landraces zijn, met feeërieke namen als o.a. Buna Buncha, Legumami, Gugudamei, Kunkuwranachei en Wojo.
We weten dus eigenlijk nog niets precies, maar hoe de koffie smaakt is me wel duidelijk geworden! 😊

Black and Bloom koffie

Als laatste een "nieuwe" (stads)branderij, Ben & Rolands uit Oldenzaal.
"een stevige koffie, tonen van chocola, aards, robuust, ideaal als basis met melk"

Het oog wil ook wat (en nee, dan heb ik het niet over mijn gebrek aan latte artisticiteit), maar deze melangering en branding is opvallend rommelig, met (licht) aangebrande bonen en duidelijke verschillen in boonsoorten- en maten. Helaas smaakt de espresso bitter, verbrand en assig. Tja, ´aards en robuust´, zo zou je het ook kunnen noemen.

Ik proef en beoordeel in principe zo puur mogelijk (dus altijd zonder suiker en/of melk) maar als het echt wordt aanbevolen dan probeer ik uiteraard ook een melkvariatie. De cappuccino (nogmaals, let niet op (het gebrek aan) latte art 😉) begint aardig, de nasmaak verraadt echter weer veel bitter en as. Misschien dat suiker het nog kan oplossen, maar zover wil en zou ik niet hoeven gaan.

Begrijp me goed, ik proef graag, allerlei soorten (juist! zoveel mogelijk!), en heus niet alleen specialty, maar beslist ook meer commerciële, gewone koffie (want pluspunten: smaakverbreding, en -waardering!). En die hebben allemaal hun (eigen)aardigheden en toepassingen. Zodoende kunnen de juiste, positieve nuances worden gevonden en benoemd. Want "elke koffie verdient een huis". Maar het moet wel correct en goed gebrand zijn. Afbranden is namelijk te makkelijk.

Veel proefplezier alvast met de aanstaande koffies, van een oudgediende met een andere Ethiopië - Gedeo regio koffie (u weet nu van welke variëteiten! 😉) en maar liefst twee (!) nieuwe branderijen in het Roast assortiment. Ik heb een snippermaand mogen opnemen van Kris en Marije en zie u over twee maanden weer. Wellicht kom ik een mooie koffieprent (of een koffieverhaal) tegen in Costa Rica komende maand, dan stuur ik ´m op.

Pura Vida! En natuurlijk "Coffea Salutem"

Norman Mazel
Twitter | Instagram | Espresso Cups Collection

 


» Volgend bericht: Back on the Blog
« Vorig bericht: MOOIE MEI MAAND