September review door Mariënne

Geplaatst: 24 september 2018   » Bekijk alle koffie blogs

Ik ben Mariënne, 28 jaar oud en getrouwd met Edward. Ik woon in het mooie Utrecht met zijn vele koffiebarretjes. Genoeg om te proeven en om van te genieten dus. Mijn liefde voor koffie is begonnen met een Bambino, dit is een koffie met chocolademelk en slagroom. Niet helemaal wat je zou verwachten van een koffienerd. Langzaam bewoog ik mij via de caramel cappuccino naar de normale cappuccino, de flath white, de espresso en de filterkoffie. Dit speelde zich allemaal voornamelijk af bij de Coffeecompany waar ik lange tijd barista en later ook koffietrainer ben geweest. Tegenwoordig drink ik thuis meestal filterkoffie. Dit heeft te maken met mijn liefde voor filterkoffie maar stiekem ook met het gebrek aan een fancy espressoapparaat. Buiten de deur drink ik voornamelijk havermelk cappuccino’s.


In mijn eerste blogje voor Roast vertel ik eerst over mijn meest gebruikte en daarmee ook gelijk een van mijn favoriete zetmethodes: de clever dripper. Ik vergeleek de drie koffies van de maand september met elkaar door middel van hetzelfde recept, namelijk:

  • Als basis gebruik ik altijd 60 gram koffie op een 1000ml water
  • Ik heb elke koffie met 300ml gezet, dus heb ik 18 gram koffie gebruikt. Mocht je meer of minder willen zetten dan kan dat, houd dan de bovenstaande verhoudingen aan. De watertemperatuur was 84 graden
  • Zet de clever dripper op een weegschaal zodat je het aantal milliliter water kan checken terwijl je het water op de koffie schenkt. 
  • 0:00 – 0:30 minuten bloomen (is een klein beetje water op de koffie gooien) met 40ml water
  • 0:30-2:30 minuten het water verder op de koffie schenken tot 300 ml en de clever dripper laten staan 
  • 2:30-3:30 de clever dripper laten doorlopen op een kannetje. 

Allereerst proefde ik de Keniaanse koffie uit Kirinyaga, Embu. Deze is gebrand door BLOOSS Coffee, Twello. Niet voor niks koos ik deze als eerste, ik ben namelijk een mega fan van Keniaanse koffie. Ik woonde een aantal jaar geleden 4 maanden in Kenia en bezocht toen verschillende plantages. Ik had dus hoge verwachtingen van deze koffie, helaas kwam deze koffie er met dit recept niet helemaal lekker uit. Toen ik de koffie maalde, leek het of ik ook wat zure besjes rook en tijdens het proeven vond ik de koffie een beetje aards. 

Daarna zette en proefde ik de Malawi, Tinyolo. Deze is gebrand door BOON in Den Haag. Tijdens het malen van de koffie rook ik chocola met wat rood fruit erdoor. Tijdens het proeven kwam het rode fruit, in een rijpe variant, terug. De koffie had een lekkere volle ronde en zoete nasmaak. Ik vond deze koffie heel lekker. 

Maar zonder dat ik het wist had ik de beste voor het laatst bewaard. De Nicaragua, San Fernando gebrand door Fascino in Weert. Toen ik het zakje open deed en de koffie maalde rook ik zoetige nootjes. Tijdens het drinken van de koffie en vooral toen hij een beetje afgekoeld was proefde ik een heerlijk zoete aardbeitjes, ik ben fan!  

Wat vonden jullie van de koffies van de maand september, komt dat overeen met mijn bevindingen? Laat het me weten via instagram, via roastnl


 


» Volgend bericht: GIRLPOWER
« Vorig bericht: Back on the Blog