GIRLPOWER

Geplaatst: 30 september 2018   » Bekijk alle koffie blogs

Allereerst een hartelijk welkom aan mijn nieuwe collega Mariënne , die eerder deze week haar eerste blog alhier publiceerde. Zij richt zich op de filterroasts, ik houd het op de espresso! Meteen een interessante blog van haar ook, want ze pakte deze keer de clever dripper erbij. Een zetmethode die ik thuis (naast de AeroPress en espressomachine) ook in het weekend weleens gebruik, maar… vaker niet dan wel tevreden over ben. Ik ga dus snel haar 'recept' eens uittesten. En verder is het uiteraard nog interessanter om te lezen of en welke proefverschillen tussen beide brandmethoden bestaan...

Naast de intrede van deze dame bracht deze maand ons drie vrouwenkoffies. Vrouwenkoffies? Jazeker! Diana, Lianne en Lieke zwaaien de roasting scepter (of beter gezegd de roasting trier) bij respectievelijk BLOOSS, Boon en Fascino. Girlpower dus, met álle respect! wink

Net als Mariënne begon ik met de Kenya van BLOOSS, niet omdat ook ik er heb gewoond, maar ik houd altijd het fifo-principe aan, van 'oudste' naar 'recentste' roast. Het jammerlijke toeval wilde echter dat ik de Kenya wat belegen vond smaken, en tegelijk ook wat rauwgroen, als groene paprika. Ik heb meerdere doseerhoeveelheden, maalstanden, zettijden geprobeerd maar ik kreeg het niet zoals bedoeld. Ik had ook moeite om er Kenya in te ontdekken, met typisch verfijnde aciditeit, bessen en wat bloemigs. ★★☆☆☆ met rapportcijfer 7.

De Malawi van BOON… hé, hebben we eigenlijk al eens eerder Malawi in het pakket gehad? Een kleine zoekactie levert op dat het één keer eerder voorkwam, ruim 3 jaar geleden, dezelfde koffie... ook van BOON! Leuk om terug te lezen, en de proefnotities van toen met nu te vergelijken (op mijn pas 2de blog destijds). Ik vond de koffie dit oogstjaar ietsje anders uit de verf komen, maar wederom naar tevredenheid! Niet zoveel caramel deze keer, en rode bessen proefde ik niet. Wel de chocolade en zoetheid van de gedroogde abrikoos, een volle body, een mooi bittertje en een lange, schone afdronk.  ★★★★☆ met rapportcijfer 9.

Ten slotte, de Finca Samaria uit Nicaragua's Nueva Segovia departement van FASCINO. Een volle body, een diepe appelstroperigheid, soepel zoet-zout dropachtig, wat lichte tabak, maar ook dadels en milde cacao. Inderdaad zeer gebalanceerd! ★★★½ met rapportcijfer 8+.

Maandag 1 oktober is het weer International Coffee Day, met als speciaal thema dit jaar… Vrouwen in de koffie! smiley Neem een kijkje in de fotoserie daarover, en stem op je favoriet!

Coffea Salutem!

Norman Mazel

10 JAAR IN DE KOFFIE | Twitter | Espresso Cups Collection 


» Volgend bericht: Garanties uit het verleden…
« Vorig bericht: September review door Mariënne