Aeropress met de november koffie

Geplaatst: 05 december 2018   » Bekijk alle koffie blogs

Voor deze blog heb ik mijn Aeropress weer eens van zolder gehaald. Ik was vergeten wat voor een leuke en eigenlijk ook makkelijke zetmethode dit is! De Aeropress bestaat uit twee polyester delen en werkt als een injectiespuit met daartussen een filter. Dit klinkt misschien futuristisch en zo ziet het er ook een beetje uit. Een grappig weetje is dat de Aeropress van dezelfde uitvinder is als de Aerobie, dat is die frisbee die bestaat uit een ring.

Het leuke aan de Aeropress is dat je hem op heel veel verschillende manieren kan gebruiken. Er zijn zelfs zoveel variaties mogelijk dat er wereldkampioenschappen Aeropress worden gehouden. Kijk maar eens op worldaeropresschampionship en laat je verbazen.

Het recept dat ik gebruikte was als volgt: 

Voor dit recept gebruik ik 18 gram koffie, redelijk grof gemalen met mijn handmaler. 

  1. Maak het papieren filter nat doe hem in de houder, draai hem op de Aeropress en gooi de koffie in het cilinder.
  2. Schenk het water op de koffie in een spiraalbeweging, tot dat de crema net boven de 3 komt.
  3. Roer zes keer rond in de koffie.
  4. Laat 30 seconden staan.
  5. Zet de duwer erop en duw in 30 seconden door.

Houd net voor het einde op, voordat je het “sissende” geluid hoort.

Dit recept werkte heel goed voor de koffie uit Burundi. Mijn favoriet uit het November pakket! 

Zoals ik al zei kan je voor de Aeropress heel veel verschillende recepten bedenken en het is leuk om hier mee te experimenteren. Als je recepten gaat bedenken is het goed om rekening te houden met de extractietijd, dit is een van de factoren die de smaak beïnvloed van je gezette koffie. Dit proces kan je vergelijken met het proces van een theezakje in een glas heet water. Als je het theezakje kort in het water hangt krijg je veel frisse smaken, hang je hem lang in het water dan krijg je bittere smaken. Dit is terug te vertalen naar de tijd dat de koffie in contact is met het water. Is dit kort dan zal de smaak van de koffie meer aan de fris-zure kant van het smaakspectrum zitten, is dit lang dan ga je meer naar de bittere kant van het smaakspectrum. Natuurlijk zijn er nog veel meer factoren die de smaak van je koffie beïnvloeden maar daar hoop ik in een volgend blog nog meer op in te gaan. Goed om in ieder geval de extractietijd in je achterhoofd te houden als je gaat experimenteren met de Aeropress of welk ander zetsysteem dan ook. Heel veel plezier met het zoeken naar het perfecte recept! 

Aeropress - Roast.nl 1 Aeropress - Roast.nl 2
Aeropress - Roast.nl 4 Aeropress - Roast.nl 4
Aeropress - Roast.nl 5 Aeropress - Roast.nl 6

 


» Volgend bericht: Atypische Bijzondere Coffees
« Vorig bericht: Garanties uit het verleden…