2018 zit erop!

Geplaatst: 04 januari 2019   » Bekijk alle koffie blogs

Het afgelopen jaar beoordeelde ik 29 van de 36 aangeboden koffies. Opvallend dat er slechts 4 branderijen waren die een tweede deelname hadden, m.a.w. er kon van maar liefst 32 verschillende aanbieders geproefd worden!

Net als in 2017 was het flink genieten, met opvallend veel goede en mooie koffies; eigenlijk bijna allemaal, een stuk of 3 à 4 vielen helaas tegen. De lat is gemiddeld in ieder geval weer wat hoger komen te liggen. Maar liefst twee-derde scoorde sowieso een rapportcijfer 8 of hoger!

De vorige nummer 1 (BeanBrothers, Eindhoven) deed helaas niet (meer?) mee, zodoende zien wij een nieuwe lijstaanvoerder dit jaar!

De Top 10 van 2018:

#

cijfer

Koffie

Brander

maand

1

Ethiopie-Natural-Sidamo-Nensebo

SCHOT KOFFIE

december

2

9+

Ethiopie-Natural-Shonta-Werku

Nordkapp Coffee

februari

3

9

Honduras-Natural- Finca-Los-Laureles

Cafecito Central (Spot On)

oktober

4

9

Malawi-Washed-Pamwamba

BOON

september

5

8,5

Guatemala-Washed-Finca-San-Antonio

Single Estate Coffee

augustus

6

8,5

Guatemala-Washed-Finca-Los-Dos-Socios

Koffiestation

mei

7

8,5

Peru-Washed-Satipo

Giraffe Coffee

mei

8

8,5

Peru-Washed-Churupampa

Roast Factory

augustus

9

8,5

Papua-New-Guinea-Washed-Sigri

Brandzaak

november

10

8,5

Nicaragua-Washed-Cima-Del-Cielo

Dave´s Koffiebranderij

april

(klik op de links voor info over de koffie en het bijbehorende proefblog)

Drie ´natural´ verwerkte koffies fier bovenaan. Puur toeval, want ik ben zelf niet per se pro ´natural´ (ook niet contra overigens). Maar vooral erg knap, want extra tricky in mijn opinie; om in alle opzichten de juiste snaar te raken met deze verwerkingsmethode én manier van branden vereist de nodige kunde. Een natural die juist niét over the top van fruit en funkyness rondstuitert (en vaak ´gewoon´ overgefermenteerd is), dát is echt fijn en bijzonder. En John pakt zomaar op het aller-allerlaatst nog even de koppositie. Wát een prachtige koffie, zie hieronder het proefresultaat (en die van nieuwkomer Branderij Duursma ernaast).

De 6 branderijen met een 8,5 zijn op volgorde van verdere interpretatie gedaan; de proefrapporten zijn nog eens gelezen, gewikt en gewogen. Single Estate voert het rijtje bijvoorbeeld aan vanwege het feit dat het knap is om eind augustus nog met een prima koffie te komen terwijl de oogst in Guatemala al een paar maanden afgelopen was.

Naast deze 10 waren er dus nog 9 anderen met een 8 tot 8,5 als rapportcijfer. En zo´n zeven anderen eindigden op en rond een 7 tot 7,5; ook geheel niet verkeerd! De ondergrens ís in feite een 7 en dat is nog altijd “ruim voldoende”.

Gefeliciteerd John Schot met de fictieve wisselbokaal voor de welverdiende toppositie “Roast.nl #1 van 2018”!! (@Kris: Misschien iets om eens in werkelijkheid te effectueren? Uitreiken kan op 3 maart @ ACF wink)

Op naar een nieuw mooi koffiejaar! Met elke maand minstens weer één top 10 koffie. smiley

Coffea Salutem,


Norman Mazel 
Twitter | Instagram | Espresso Cups Collection


» Volgend bericht: Wie zaait zal oogsten…?
« Vorig bericht: Atypische Bijzondere Coffees