COFFEA NORMCORENSIS

Geplaatst: 02 april 2019   » Bekijk alle koffie blogs

Maart was een onstuimige maand. Niet alleen qua weer maar ook met alle koffiebelevenissen. En ook steeds fijnere, versere koffies die binnendruppelen uit de origines met onze herfst en winter als oogstseizoen. Het Amsterdam Coffee Festival (ACF) trapte de maand meteen af, en hoe! Het was een komen en gaan bij de stand van Roast, het speelde zich vooral vóór het leuke standje af en dat is altijd een goed interactief teken! Allemaal in een mooie groene Roast hoodie, waarin ik vers gehesen meteen mijn eerste “8 uit 8” pakte in de eerste ronde van het Cup Tasters Championship! Tussen de bedrijven door ook nog eventjes John Schot officieel zijn plaquette voor de nr. 1 koffie van Roast 2018 overhandigd. Helaas greep ikzelf (wéér) naast de nr. 1 plek bij het cuptasten… Zelfs een finaleplaats zat er op een luttele 15 seconden (zo weinig, dat je in die tijd zelfs alleen een onderextractionele espresso kunt zetten ) niet in, deze editie. Voor het totaal van 80 + 15 = 95 ´gemiste´ seconden voor deze en het vorige kampioenschap bij elkaar kun je echter wel 3 espresso´s zetten, dus dáár gaan we dan nu maar voor:         

De Colombia van Varietals Coffee had wat tabak in het aroma, een goede, uitsprekende body, wat rode bes en ook citrus; de balans tussen body en aciditeit was in orde, maar overall toch iets teveel bitterheid. Het zoet, caramel en bloemigheid werden al dan niet geheel weggedrukt. Achteraf (boontjes al opperdepop) lijkt me dit een prima koffie om met melk te genieten; ik neem me bij deze voor om dit standaard in mijn proefexercities uit te gaan voeren. Daarom een halve ★ erbij en totaal kom ik dan uit op een toch keurige ★★★☆☆ ~ 7,5

Varietals Coffee is stiekem niet helemaal een nieuwe brander in de almaar uitdijende Roast-lijst, want onder de andere naam CoffeExperts konden abonnees in 2013 en 2014 al kennismaken. Maar Roast zou Roast niet zijn als ze wéér een nieuweling aan het firmament toevoegen deze maand: Ikigai Coffee.

Ikigai? Japans voor ´raison d´être´, maar dan in het Frans smiley. In het Nederlands betekent het zoiets als “een reden om ´s morgens op te staan”. En daar is geen woord Frans bij! Een goede verstaander in de ochtend komt voor deze café zéker z´n bed uit! Voor een zeer softe, mellow start van de dag, die je consistent en no-nonsens door de dag heen loodst, zodat je tegen de avond soepeltjes kunt afsluiten met het normcore gevoel. Want als we met bijzondere termen gaan smijten, dan ken ik er ook nog wel eentje: “To be truly normcore, you need to understand, that there is no such thing as normal.” Deze koffie lijkt misschien gewoontjes, maar dat is ie niet: Een verfijnde balans van caramel, chocolade en fruit. Voldoende zoet die de ook zeker aanwezige acidity mooi in toom houdt. Clean, en een nasmaak… oe la laaaa! ★★★★☆ ~ 9-

Ook de BeanBrothers kregen met terugwerkende kracht van Roast nog hun plaquette voor de nr. 1 van 2017! (Die koffie is nog steeds in het assortiment! Goed om zo´n lange(re) termijn commitment tussen boer en brander te zien!) Helaas zal deze prestatie niet geëvenaard worden met de koffie van afgelopen maand: de Brazil had een verouderde smaak. Het chocolade en fruitige aspect was nog wel heel lichtjes te ontwaren, maar de tand des tijds had toch de overhand genomen. De boontjes waren ook wat klein en wat gruizig.

Op naar het komende pakket… Roast heeft namelijk nog een hele stoere deal uit het heetst van de strijd op het ACF gehaald! Want ietsje verderop in dezelfde hal stonden de “Roast Masters” het hele weekend op het podium. Onze eigen Roast Master Kris heeft de stoute schoenen aangetrokken en koffies van de top drie van deze nieuwe competitie geregeld! En daar zit zowaar een Nederlandse wereldprimeur bij, namelijk Roast´s eerste *blend* ooit in het volgende pakket! Dat vind ik heel tof, proeven hoe verschillende origines, verwerkingsprocessen, variëteiten in welke verhouding samen kunnen werken. Een voorproefje heb ik toevallig al genomen, want vanuit Antwerpen zit nu de “Workaholic” blend van Kolonel Coffee in mijn molen, bestaande uit 70% Brazilië en 30% Ethiopië.

Dus tot volgende maand én tot volgend jaar maart op het ACF (want 3x is scheepsrecht…).

~ Coffea Salutem ~

Norman Mazel

Instagram | Twitter | Espresso Cups Collection 


» Volgend bericht: Wat willen we met Roast?
« Vorig bericht: JUST SAYING…