IN DE BLENDER

Geplaatst: 03 mei 2019   » Bekijk alle koffie blogs

April deed wat ie wil… Door een fikse verkoudheid met enige vertraging mijn zinnenprikkels over de Roast Masters Roasts. Oftewel: De nummers 1, 2 en 3 van de Roast Masters wedstrijd op het Amsterdam Coffee Festival begin maart! Met enkele primeurs, zoals we gewend zijn van 'onze' Roast.nl'ers Kris en Marije: de eerste Europees continentale branderij (buiten de Benelux) én de eerste keer een blend in het pakket. En in mijn espresso pakket zelfs twee (!) blends, van Dutch Barista Coffee en die Europese, van His Majesty The Coffee uit Italië.

De winnaar van de RM wedstrijd echter was White Label Coffee. Helaas niet met de blend in het pakket die ze in de competitie gebruikten (die ik ook niet terug zie in hun shop), maar met een single origin uit Costa Rica. No sweat natuurlijk, pura vida, prachtig land, mooie koffies, één en al liefde dus…? Tja, alleen niet voor deze ogenschijnlijke omni-roasted koffie wat mij betreft. Ik heb het geprobeerd, ik heb getweakt en gefreakt, maar het kon mij (nog steeds niet) niet bekoren. Een paar dagen later werd ik toevallig getipt over White Label´s nieuws, over hun uitleg en redenering om al hun koffies voortaan te omni-roasten.

“we are looking to create a roast suitable for a coffee, not for a brewing method. (…) it’s just about the coffee itself, and how you brew it, that’s up to you! Maar dat eerste is met een omni-roast als uitgangspunt toch? Dus wat is de beste omni-roast voor een koffie... Want een koffie kan heus soms best alleen of vooral bruikbaar/interessant zijn voor filter, of espresso. Of beide, maar dan los van elkaar en misschien ehm... wel ja, ook iets er tussenin, soms. Dus niet de roast bepaalt het, maar de koffie zelf. En hoe we het dan bereiden bepalen we inderdaad ook zelf, met een filtermethode, een espressomachine, ... Wil een koffiedrinker meer body, zoetheid, volheid? Prima. Doen we een espresso. Wil een koffiedrinker vooral sprankelende aciditeit - soms op het scherpe af? Ook prima. Doen we een filter. En als je toch iets meer van het ene in het andere zoekt, dan kies je een andere origine, en/of verwerkingsmethode.

 

Collega Mariënne heeft in ieder geval een (of zelfs dé? wink) gulden middenweg gevonden voor deze koffie! Een mooi recept voor hopelijk evenzo mooie aankomende warme(re) maanden.

 

En dan de blends!

Die van Dutch Barista Björn was een spannende ontdekkingsreis. Nergens stond vermeld wat de componenten van de blend zijn. Proeven dus maar! blush

Stroperig, fris en rins, zoete besjes. Een mooie roast, een mooie flow, een mooie crema!

(Op de avond dat ik dit schreef heb ik Björn zover gekregen om een tipje van de sluier op te lichten: deze blend bestaat uit Colombia, plus Colombia, plus Burundi! Mijn vraagtekentje achter Africa + Colombia kan ik dus wijzigen in een !)

 

Ten slotte de Londinium Blend van Zijne Majesteit Paolo uit Monza, Italië. Hier wat minder speurwerk wat betreft de componenten. En toch kruipt het koffiebloed waar het niet gaan kan… Want die 40% Brazil natural, 25% Colombia natural en 35% Ethiopia washed zijn best aardig terug te vinden op deze foto:

Vóór smiley

Na smiley

 

Geel = Ethiopië washed  |  Rood = Brazil natural  |  Groen = Colombia natural

 

Zo is het dus best mogelijk om een blend eens nader te bestuderen en uit te vogelen wat er ongeveer inzit. De middelste nerf geeft al veel info (washed = wit(ter) en natural is geliger/bruiner). De vorm van de boon; enerzijds een eventueel onderscheid tussen Arabica (langer, vaak washed) en Robusta (ronder, vaak natural) en anderzijds om bínnen de Arabica (zoals in deze blend) veelvoorkomende variëteiten met hun vormen en gedaantes per origine te onderscheiden. Oefening baart kunst!

Dit is een puike harmonie van de goed op het oog en op de tong te onderscheiden elementen! Met als resultaat een romigzachte kruidige kirsch bonbon. En zelfs via deze traditionele Italiaanse mokapot methode, met toevoeging van een scheut warme melk, blijft dat fier overeind!

~ Coffea Salutem ~

Norman Mazel

Instagram | Twitter | Espresso Cups Collection 

 

 


» Volgend bericht: MEIMERENDE MEIMORIES
« Vorig bericht: Ice Ice Baby