Koffie in Londen - Intro Sander

Geplaatst: 24 oktober 2013   » Bekijk alle koffie blogs

Londense espressobars
Deze week ben ik in London voor een paar dagen, samen met mijn vriendin en dochter. Voor mij is Londen onder meer bekend om zijn vooruitstrevende koffiecultuur. Als koffieliefhebber stap ik tijdens een bezoek natuurlijk binnen bij de beste espressobars 'in town'!

 

Thuisbarista
Eigenlijk ben ik een laatbloeier wat qua koffie betreft: pas in de examenklas van de middelbare school begon ik koffie te drinken. Inmiddels heb ik die achterstand ruimschoots ingehaald. Ik ben met name een espressodrinker, maar drink meer en meer filterkoffie. Als thuisbarista ben ik in het bezit van een mooi espresso-apparaat (voor de liefhebbers: een Izzo Alex Duetto II), een bonenmaler (Compak K3) en verschillende filterkoffie-zetmethoden (met name Hario V60 en daarnaast ook Kalita Wave, Chemex, French Press, CleverDrip en Aeropress). Ik geniet in een espresso het meest van een zoete, volle smaakbeleving. In een filterkoffie zoek ik naar een meer zachte, fruitige smaakbeleving.

 

Verschillende bonen
Ik koop mijn bonen meestal via het internet, waar voldoende kwalitatief goede Nederlandse koffiebranders zijn te vinden. Ik bestel niet snel hetzelfde, waardoor ik de afgelopen jaren al vele verschillende koffiebonen heb geprobeerd. Het abonnement van Roast sluit hier goed op aan. Ik bestel altijd een dubbele portie Roast, aangezien ik graag experimenteer met verschillende malingen. En dan ben ik al snel door mijn eerste zakje heen!

 

Kennis over koffie
Sinds anderhalf jaar ben ik SCAE level 1 gecertificeerd. Om de hobby wat allure te geven :) Het is een interessante cursus om te volgen. Je leert in korte tijd veel over het proces van koffieplant tot de kop koffie die we drinken. En alle stappen daar tussen in. In het praktijkdeel leer je de ins en outs van espresso zetten en melk opschuimen. Om bij te blijven in de koffieontwikkelingen volg ik veel personen in de koffiewereld (binnen- en buitenland) op Twitter en Facebook. De boeken van Scott Rao zijn mijn houvast bij het zetten van koffie (zowel espresso als filterkoffie). Binnenkort ga ik naar een workshop over het proeven van en herkennen van smaakprofielen in koffie. Ik ga er vanuit dat ik daar weer veel ga leren. Er blijft zoveel te leren over koffie!

 

Maandelijkse blog
De komende maanden zal ik elke maand een blog schrijven over de koffies in het laatste maandabonnement. In de blogs zal ik ingaan op mijn ervaringen met de meer technische aspecten (onder andere het afstellen van de bonenmaler, en de grammen in- en output) en zeker ook de smaakprofielen. Naast deze maandelijkse Roastblog heb ik ook een eigen blog: koffiesmaak.nl. Op deze blog schrijf ik over meer koffie-gerelateerde onderwerpen. Misschien kom ik je daar ook wel eens tegen...


» Volgend bericht: Op zoek naar het smaakprofiel
« Vorig bericht: Slow Coffee bij Roast