Koffiewerelds!

Geplaatst: 03 juli 2019   » Bekijk alle koffie blogs

Alvorens de afgelopen maand te beschrijven nog even een terugblik naar… nou ja, … naar vorige maand! Want - ik stipte het al even aan in mijn vorige blog - het grote jaarlijkse koffie-event World Of Coffee vond weer plaats, dit jaar in Berlijn (volgend jaar in Warschau, Polen). De eerste persoon die ik daar tegen het lijf liep was “mei-maand-winnaar” Redmar van Branderij Luijendijk. Heel leuk om kennis te maken met ´de mens achter…´ Een prettig amicaal gesprek en we kwamen elkaar die dagen her en der weer tegen, en pakten ook nog even een ´officiële´ coffee cupping mee, o.a. met interessante natural koffies uit Jemen; interessant qua smaken maar ook qua prijzen...

Op het evenement was het verder weer indrukwekkend, een hoop vertrouwds, innoverends, nieuws; kampioenschappen en lectures (ik was bij een hele toffe, over “het ontcijferen van de reis van koffiebes naar kop: een multigefaseerde benadering”, heel wetenschappelijk, héél bijzonder!) en uiteraard kon ik de hallen en stad niet verlaten zonder aanschaf van goodies, waaronder een boek over de paralellen tussen koffie en wijn en… tja, koffiebonen. smiley

Dat maakt het thuis proeven en vooral het plannen daarvan wat omslachtiger; de Roast koffies moesten uiteraard als eerste! Geen nieuwe Roast´ers deze keer maar oudgedienden. We beginnen dan ook respectvol met senior Giraffe Coffee Roasters. Een nette Colombiaan, met wat amandel-, bloemigheid. Fris fruitig en bessensappig, overall goed in het zoet en zacht vanwege de balans! ★★★½ ~ 8,5

 

Keen komt met koffie uit Ecuador. Zoals de toelichting ook meldt, niet een heel bekend specialty coffee land. Maar daar komt verandering in…! En Keen toont dat perfect aan! Want zij zeggen zelf:

“Hele mooie 'cleane' koffie, sappig als een rode appel met friszure tonen van bramen, zoetheid van vijgen.”

En dan zeg ik JA! Want ik ben ten eerste gek op vijgen, dus dan heb je mijn aandacht al. En dat beetje bramen… en appel… dát gaat richting Kenya?! Nou, het doet er – letterlijk – in de verte wel aan denken, aan de “SL”-variëteiten uit Oost-Afrika. Maar deze koffie is wel zeker uniek! Een koffiesnoepje! Erg aromatisch, friszuurtje van bramen, heartijgen…. Heel rond, heel soepel, veel sweetness, super clean en een mooie aftertaste. De andere helft van de wereld mag weten dat deze halve wereld (“mitad del mundo”) eraan komt. Een mooie vondst Keen! ★★★★½ ~ 9+

 

Wederom naar Oost-Afrika, ter afsluiting van dit wereldse blog… De Konga Gedeo van Locals geeft lichtjes wat tonen van anijszaad. Het is een wat verlegen koffie, ingehouden clean (kort), netjes, braaf. Maar wel een goede body en in, zij het nederige, balans. Het knalt er niet uit, het is lieflijk. Maar de zon scheen, en hard ook… Dus in plaats van een melkdrank (die mogelijk een zwak resultaat gaat geven) een test met tonic. Een subtiel einde van een historisch heet maandje!  ★★★½ ~ 8

 

Ter afsluiting nog een kleine uitsmijter van James Hoffmann Stop Swirling Your Espresso (doe er uw voordeel mee, … of niet, ook goed wink)

 

 

~ Coffea Salutem ~

Norman Mazel

Instagram | Twitter | Espresso Cups Collection 


» Volgend bericht: Zomers koffierecept
« Vorig bericht: MEIMERENDE MEIMORIES