Speciaal voor de zomer: espresso-tonic

Geplaatst: 30 juli 2019   » Bekijk alle koffie blogs

Speciaal voor de zomer verzamelden we een paar mooie koffie recepten!

Cold brew vs iced coffee

Bij de cold brew gebruik je koud water om de koffie mee te zetten. Dit is anders dan iced coffee waarbij je sterke koffie (espresso of filter) mixt met ijsblokjes. 

Mogelijke bereiding:

Doe de gemalen koffie (niet te fijn) in een cafetière of french press. Verhouding is ongeveer 25 gram koffie op 100 ml water (varieer naar smaak). Schenk een klein deel heet water (90º) op de koffie om dit te laten bloomen (opentrekken). Schenk daarna de rest van het water koud op de koffie. Roer, dek af en zet een nacht in de koelkast. Filter de koffie door deze bijvoorbeeld door een gewoon koffiefilter te laten lopen (duurt even). Nu is je sterke cold brew concentraat klaar (2/3 weken houdbaar). Een goede basis voor de opties hieronder. 

Cold Brew Tonic 2.0

Tonic is een mooie toevoeging op de sterke koffie. Wat ons verbaast is dat de combi van deze dranken elkaar verbeteren in iets zoeters en fijner. Recept is vrij simpel en losjes: minstens 5 delen tonic op 1 deel cold brew (of koude espresso). Doe eerst de tonic in een glas met ijsklontjes. Giet daarna de koffie langzaam door de ijsklontjes zodat er een mooie afscheiding ontstaat. Maak hem 2.0 door:

- te varieren met verschillende single koffies

- Gin toe te voegen

- te experimenteren met gember, munt, peper

Deel je creatie op instagram #coldbrewtonic!

(en doe een smaaktest met cold brew of espresso)

Cold Brew Wodka 2.0

Wat ons betreft de cocktail hit van vandaag! Giet 45 ml wodka, 30 ml cold brew, 15 ml butterscotch likeur, 15 ml koffielikeur in een met ijs gevulde shaker. Flink schudden. Giet in een mooi glas, muntblaadje erbij en genieten maar!


» Volgend bericht: DE STIJGENDE LIJN
« Vorig bericht: Zomers koffierecept