DE STIJGENDE LIJN

Geplaatst: 06 augustus 2019   » Bekijk alle koffie blogs

Deze maand in dit blog bonen uit Peru, Rwanda en Thailand. Op de wereldkaart is tussen deze landen een keurig diagonaal rechte lijn te trekken, van vlak onder, naar bijna óp, tot een stukje boven de evenaar. Ook qua mondiale temperatuur voltrok zich een stijgende lijn: het was vorige maand nog nooit zó warm. Maar lagen de koffies zelf ook in (stijgende) lijn…?

 

Zo wild als de beschrijving van en rondom Badeta’s Peru is, … zo weinig proefde ik er van terug. Ik kon helaas geen enkel aanknopingspunt, houvast of link vinden met de beschrijvingen. Wat het geheel ook best lastig maakt is dat deze koffie geen verse oogst 2019 kan zijn; het seizoen is eigenlijk pas begonnen in mei, waardoor een koffie onmogelijk een roast date van eind juni kan hebben. En áls desondanks álle logistiek in optima forma heeft plaatsgevonden en het de allerallereerste pluk van dit jaar is, tja, dan is dat waarschijnlijk de aanleiding van het droge, wrange, niet volledig ontwikkelde profiel. Daarnaast zijn het niet de meest aansprekende variëtieten, wat overigens niet meteen alleszeggend hoeft te zijn! Maar de omstandigheden qua groei, pluk, verwerking, etc. zullen op z´n meest ideaal moeten zijn. Daarnaast twijfelde ik ook aan de roast zelf, in combinatie met enige mufheid in smaak, en continue aanpassingen aan de maalstand die op onwaarschijnlijk ´fine´ eindigde. Linksom of rechtsom, meer dan twee uit vijf sterren met een cijfer kon ik er niet van maken.

 

Ik lees me altijd zo min mogelijk in, in de koffies die worden opgestuurd. Om zo min mogelijk bevooroordeeld te raken, over wie, wat, waar of hoe. Objectiviteit is key ! Ik check na ontvangst altijd wel de roast data, en leg ze in chronologisch op volgorde in het koffiekoelkastje; de ´minst verse´ roast komt altijd als eerste aan de beurt. Tijdens deze ontvangst en het bereiden van het eerste shot zie ik uiteraard heus wel de naam van de branderij en de herkomst van de koffie. Maar daarbij probeer ik het altijd te houden. Pas tijdens de eerste slokjes van het maiden shot lees ik de rest van de beschrijving. Trial and error, adjustment and joy: dáár moet het toe leiden, qua instellingen en opvolgende smaak.

Zodoende ontstaat er af en toe een raadseltje. Want het zakje van Jones Brothers´ Thailand vermeldde niet wat de verwerkingsmethode van de bessen is geweest… Uiteindelijk na het proeven van alle shots en de administratieve verwerking in “het” boekje noteerde ik: “(pulped) natural”, met een ? erachter. Tijdens het schrijven van het blog lees ik alles altijd nog goed na, ook de informatie op de website van Roast (daar staat meestal nét eventjes wat meer). En wat blijkt… het is inderdaad een natural, maar niet de ´pulped´-tussenvariant. Tóch een interessante en in mijn ogen (en mond smiley) een prettige constatering, want de koffie neigde naar het meer cleane van een washed processed koffie, met name door de frisse hints van citrusvruchten. En het was vooral (daardoor) een koffie met vele gezichten, die goed in balans waren. Citrus met geel steenfruit – ietwat kruidigheid, prettig bitter en fijne rokerigheid –  solide body, zoetheid en nasmaak. De vleugjes kruidkoek en boterbabbelaar waren een bijna geniepig genot! Een mooie representant van de herkomst en zorgvuldige verwerking. ★★★★☆ ~ 8,5

 

Nordkapp leverde een ´slimme´ koffie uit Rwanda. Met een goed achtergrondverhaal en een variëteit met de wat statische Pop 3303/21 naam. Klik vooral eens op deze laatste link en een solide af- én toekomst voor de Rwandese koffie openbaart zich! Bij deze koffie bleek ik niet volledig te matchen met het beloofde fruitige, bessenprofiel. Ik zou bijna willen zeggen: des te beter! (met een wink erbij natuurlijk) Het was in ieder geval een goed gebalanceerde koffie, solide en soepel, met wat lichte tonen van zest. En zeker ook een zoete ´frangipane´ tegenhanger van halfzachte smeuïge amandelkoek, waarbij … zest in de receptuur vaak als toevoeging wordt aanbevolen. De cirkel is wéér rond! ★★★½ ~ 8+

~ Coffea Salutem ~

Norman Mazel

Instagram | Twitter | Espresso Cups Collection 


» Volgend bericht: Koffie marathon van Koffietje.nl
« Vorig bericht: Speciaal voor de zomer: espresso-tonic