Op zoek naar het smaakprofiel

Geplaatst: 18 november 2013   » Bekijk alle koffie blogs

Niet lang daarna ontving ik de koffie uit het abonnement van november van Roast.nl. Een Ethiopie en 2 Guatamala’s. Dat geeft wat richting aan de te verwachten smaakprofielen, maar het kan nog steeds alle kanten op. Ik verbaas me dan ook elke keer als ik in een espressobar kom en vraag wat voor koffie ze die dag serveren, de barista vaak antwoord met een mooie Brazilie of een frisse Kenia. Prima om te weten waar de koffie vandaan komt. Ik wil alleen ook weten waar de koffie naar smaakt. Dan kan ik nog beter een keuze maken. Hierbij dus een verzoek aan de barista’s die deze blogpost lezen…..

Ik ben gestart met de Guatamala Lampocoy van Fascino. Op de één of andere manier heb ik veel moeite gehad om een mooi smaakprofiel voor deze koffieboon te vinden. Ik heb erg lopen stoeien met de maalgraad. Ik streef over het algemeen naar een brewratio van 50% (over het algemeen 20gr koffie en 40gr espresso) in een doorlooptijd van 23-27 seconden. In de geur van de droge koffie kwam iets kruidigs naar boven. Iets wat ik in de espresso overigens niet terugherkende. Als ik op de geur van de espresso afga, pik ik een nootachtige geur op. Amandel(spijs) is waar ik aan denk. In de espresso zijn de smaken mooi in balans. Zoetje, zuurtje, bittertje. Noten, bittere chocolade en fris fruit. Het mondgevoel is relatief dun.

De 2de koffie in de hopper is Ethiopie Beleta Forest van Moyee Coffee. Al vanaf het moment dat ik de zakjes open, ruik ik een mint/eucalyptus-achtige geur. De afstelling van de bonenmaler (dail in) om te komen tot een mooie espresso gaat deze keer wat soepeler. De koffie wordt een stuk grover gemalen dan de Guatamala van Fascino (benieuwd wat de Guatamala van de Eenhoorn gaat doen). Het mondgevoel is mild. Ik omschrijf de koffie als fris, zoet, notig en in de verte bloemig. Heel, heel in de verte proef ik ook de mint/ eucalyptus.

De 3de koffie is de Guatamala Ceylan van koffiebranderij de Eenhoorn. De goede instelling van de bonenmaler heb ik snel gevonden (de maalgraad lag dichter bij de Ethopie dan bij de Guatamala van Fascino). De geur die bij het malen van de bonen vrij komt, is van de 3 koffies van deze maand het sterkst. Een heerlijke geur vult de kamer! De espresso drinkt lekker weg. Een mooi vol mondgevoel. Kernwoorden waarmee ik de smaak het beste kan omschrijven zijn bloemig en (donkere) chocolade.

Het november-abonnement van roast.nl bevat een drietal mooie koffies. Zelf vind ik de Guatamala van de Eenhoorn het lekkerst. Naast het smaakprofiel, is het mondgevoel van de Guatamala Ceylan het lekkerst. Voor mij niet onbelangrijk. Smaken verschillen, dus vraag ik me af: welke koffie vond jij het lekkerst?

Deze gastblog is geschreven door Sander de Putter (www.koffiesmaak.nl).


» Volgend bericht: De koffie van december
« Vorig bericht: Koffie in Londen - Intro Sander