BETER LAAT DAN NOOIT

Geplaatst: 21 april 2020   » Bekijk alle koffie blogs

Tien weken geleden… die voelen als tien maanden! Het duurde even, en er gebeurde ´van alles en nog wat´ in de wereld, en dus ook die van de koffie, maar hier dan toch de zes koffies die ik proefde, tussen alle bedrijven van een nieuwe baan, voorbereiding op het NK Cuptasting die niet doorging, want het Amsterdam Coffee Festival ging niet door – en eigenlijk ging helemaal niets door – maar wél het koffiedrinken en -proeven, met de kinderen thuis, en af en toe op gepaste afstand toch ook een beetje uit, daarnaast de nieuwe omgangsregels in een koffieproeflab aanlerende (die 100% zeker het ´nieuwe normaal´ voor het gezamenlijk koffiekeuren gaan worden, mark my words)…

 

Nu liep niet alles meer zoals gewen(s)t/d, als u begrijpt wat ik bedoel. Aanpassen, meeveren, thuiswerken… méér koffie drinken?! Ik had een redelijke voorraad opgebouwd, mede door het supporten van een aantal bevriende binnen- en buitenlandse branderijen in deze onzekere tijden. De zakjes van Roast moesten zich echt er bovenuit vechten, sterker nog, ik supportte zelfs Roast, met een extra bestelling… filterbonen! Met een recentelijk aangeschafte handmolen, een Alto Air filterhouder én een Kalita Wave schoot zodoende het filterkoffie drinken met grote volumes omhoog, ten koste van the good old espresso.

 

Over good en old gesproken: er wordt zo nu en dan gedebatteerd over de houdbaarheid van bonen. Sommigen zijn strikt, anderen wat minder. Drie weken, of toch nog wel vier, vijf of zes? Of… toch nog wel wat langer dan dat?! Ik schaar mezelf graag onder die laatste groep. Want, mits goed verpakt én bewaard, is er echt nog een hoop moois uit bonen te halen, ja zelf in de derde maand na branding! Misschien een tikkie of tintje minder in smaak, en/of anders of moeilijker of juist makkelijker te zetten. Laten we het in ieder geval een beetje ´normcore´ houden, ook een soort nieuw normaal, waarbij tevredenheid met wat je hebt, en kunt, en kent, zoveel mogelijk in ere laat, en niet teveel uitput, en najaagt, en overdrijft.

 

Aldus, onder het motto van de titel van deze blog, proefde ik de zes koffies van de laatste twee maanden gemiddeld ´pas´ in hun 6e week na branden, met een b(r)andbreedte van twee weken daaromheen. En ziedaar, alle zes – ook dan nog steeds – beslist van YES!!

 

Guatemala washed van Locals: branddatum 24-01-20, proefdatum 24-02-20. Dikdonkere, romige, praline, bitter(zoete)koekjes. Volle body door een wat donkerdere roast. ★★★½☆ ~ 8+

 

Panama natural van Boot Koffie: branddatum 24-01-20, proefdatum 06-03-20. Melkig mango aroma. Rumrozijn (Málaga ijs). Beetje tintelende rinsheid. ★★★★☆ ~ 8,5

 

Brazil anaerobic natural van Single Estate Coffee Roasters: branddatum 27-01-20, proefdatum 09-03-20. Meloen, inderdaad! Fruitige granola, goed clean, geen funky polonaise. ★★★★☆ ~ 9_

 

Ethiopië washed van Stooker: branddatum 26-02-20, proefdatum 30-03-20. Prettig zoetzoutig. Anijszaadjes, bergamot, een delicaat krUIdige hint. ★★★★½ ~ 9

 

Rwanda natural van Shokunin Coffee Collective: branddatum 26-02-20, proefdatum 06-04-20. Voluptueuze aardbeien met een toefje slagroom. Soepel bitterzoet in de afdronk. ★★★★☆ ~ 8,5

 

Colombia washed van Nordkapp Coffee: branddatum 27-02-20, proefdatum 14-04-20. Romige zachtzoete rijst. Volle body, rond en gebalanceerd. ★★★½☆ ~ 8+

 

Blijf gezond, en #supportyourlocals, met een directe bestelling bij bovengenoemde zes of uit de lange lijst van andere Roast-eries: https://www.roast.nl/koffiebranderij. En maak het uzelf (s)makkelijk: het mág een onsje of wat méér zijn! Want zeg nou zelf, hamstert u liever pleerollen of koffiebonen?! wink

 

~ Coffea Salutem ~

Norman Mazel

Instagram | Twitter | Espresso Cups Collection 


» Volgend bericht: Gender en eerlijke verdeling?
« Vorig bericht: Koffiereview van maart