Gender en eerlijke verdeling?

Geplaatst: 20 mei 2020   » Bekijk alle koffie blogs

Ongeveer 20-30% van de koffieplantages wereldwijd wordt gerund door vrouwen. Binnen de hele koffieproductie wordt 70% door vrouwen uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het plukken, wassen, drogen en sorteren van de koffiebessen. Toch hebben vrouwen in de meeste landen maar weinig te zeggen in de koffieindustrie. Zij ontvangen een (dag)loon, maar bezitten vaak geen kapitaal of bijvoorbeeld de grond van een plantage. Vrouwen bevinden zich daardoor vaak in een afhankelijkheidspositie. Ook blijkt dat veel vrouwen op de plantage te maken krijgen met seksueel misbruik. Fondsen en ontwikkelingsorganisaties besteden daarom extra aandacht aan het versterken van de positie van vrouwen. Bijvoorbeeld door eerlijke lonen, microkrediet en scholing. Zodat er ook in de koffieketen meer gelijke kansen ontstaan. 

Ook in Nederland valt het op dat van de 80 branders met wie wij samen-werkten slechts 10% door vrouwen worden gerund terwijl het percentage vrouwelijke barista’s hoger ligt. We zijn wel benieuwd wat daarvan de reden zou kunnen zijn. Wil je meer weten? Hieronder een overzicht van interessante artikelen en een documentaire.

 

Vrouwelijke branders

In de box van juni zit koffie van Inge & Noortje van Back to Black, van Diana van Blooss Coffee en van Esther (vooruit, en Ben) van Manhattan. Andere branderijen die wij kennen waar vrouwen een prominente rol hebben zijn Miss Morrison, koffiebranderij Boon, Fascino Koffiebranderij, de Eenhoorn en Risa coffee. Welke ken jij nog meer? 


» Volgend bericht: HET GAAT WEER ALLE KANTEN OP…
« Vorig bericht: BETER LAAT DAN NOOIT