Colombia Anza

  • Producent
  • El Champu
  • Koffiebranderij
  • Niet beschikbaar
  • Regio
  • Colombia, Anzá, Antioquia
  • Variëteit
  • 5% Caturra - 5% Variedad Colombia
  • Hoogte
  • 1900 - 2000 meter
  • Zending

Deze koffie is de nieuwste aanwinst van Backyard Coffee Roasters uit Ter Apel. Een geweldig mooie microlot van Dionalver Chavarriaga uit Anzá, Colombia. Exclusief geëxporteerd voor Backyard Coffee Roasters en de abonnees van Roast mogen er van mee genieten!

Maar liefst twee keer eindigde hij afgelopen jaar met zijn koffie in de top-tien: Dionalver Chavarriaga, koffieboer op 2000 meter hoogte in het gehucht Guintar.

Stefan schrijft op de website van Backyard het volgende verslag.

„Levensgevaarlijk was het hier vroeger“, vertelt Yuber Molina, onze 25-jarige begeleider, terwijl we over een modderig zandpad op weg naar het koffie-gehucht Guintar stuiteren. „Tot een jaar of zes, zeven geleden waren de guerrilleros van de FARC hier heer en meester. Dit gebied was één van de doorvoerroutes voor hun drugs- en smokkelwaar vanuit het zuiden van Colombia naar de kust in het noorden.“

We rijden door een woeste, diepgroene bergvallei in het westen van Colombia. Het smalle zandpad kronkelt langzaam langs steile afgronden omhoog, steeds verder de bergen in. Yuber Molina, medewerker van koffiecoöperatie Salgar, begeleidt ons op weg naar koffieboer Dionalver Chavarriaga, die hoog in de bergen woont. Molina weet waarover hij praat, want hij komt uit de regio. „Op een bepaald moment begon de FARC zelfs de koffietransporten uit de regio te overvallen. Dat was natuurlijk geen slimme actie, want daarmee keerden de strijders zich tegen het volk. Het leidde ertoe dat de bevolking in vreedzame marsen de koffietransporten ging bewaken. De FARC was gewapend, wij waren in het wit gekleed, de kleur van de vrede. Wij wonnen de strijd.“

Molina is even stil en kijkt uit het raam van onze voortstuiterende auto. Eerder heeft hij verteld over het geweld in de regio, over de ontvoering van een gouverneur in zijn geboortedorp hier in de buurt, over het lage opleidingsniveau in de dorpen, over de jongens uit zijn dorp die zich bij de FARC aansloten en nooit meer terugkwamen. Het is allemaal verleden tijd, Colombia lijkt eindelijk op weg naar een meer vreedzame toekomst. Maar het leven op het platteland is en blijft zwaar, blijkt als we even later voor een paar foto`s van het schitterende, in nevelwolken gehulde berglandschap stoppen. Een campesino (boer) met een grote sombrero en twee paarden komt ons tegemoet en vraagt wat we doen. „Ah, koffie! Ik denk erover om mijn finca te verkopen, de prijzen voor koffie zjjn momenteel zo laag, ik kan er nauwelijks van leven.“ Ariel Vargas nodigt ons spontaan uit in zijn huis, maar we hebben geen tijd, we moeten verder naar Dionalver Chavarriaga.

Even later ontmoeten we de bescheiden koffieboer, die ons met muilezels staat op te wachten. Na ruim een half uur op de rug van de zwetende beesten, die met moeite de glibberige berghelling omhoog komen, zijn we eindelijk bij de finca van Dionalver Chavarriaga aangekomen. „Welkom op finca Champu!“, zegt Chavarriaga.

Champu, het is een beetje een rare naam voor een koffiefinca, maar waarschijnlijk betekent het ook dat de koffie van Dionalver Chavarriaga goed gewassen is. Dat klopt, volgens de 39-jarige producent. „Ik weet precies wanneer ik mijn koffie moet plukken, ontpulpen, wassen en drogen“, vertelt de bescheiden man. „Ik heb het allemaal van mijn vader geleerd. Maar ik heb geen geheime trucs om mijn koffie zo goed te laten smaken. Ik werk gewoon op een traditionele, ambachtelijke wijze.“
Dat heeft resultaat: in 2012 belandde de koffie van Chavarriaga tijdens een wedstrijd van de koffiecoöperatie van Salgar op plaats zeven. Datzelfde jaar werd zijn koffie tijdens een wedstrijd, uitgeschreven door het departement Antioquia, uit ruim 2800 inzendingen tot één van de beste tien gekozen: zijn koffie belandde op de zesde plek. Het leverde hem als prijs een nieuwe pulper op, die hij ons trots toont.

Uiteraard is Chavarriaga trots over de kwaliteit van zijn koffie, maar hij blijft bescheiden. „Ik heb in totaal 4200 koffiestruiken. Het meeste is ‘Caturra’, maar ik heb ook beetje ‘Variedad Colombia’. In totaal heb ik nog geen hectare koffie, maar ik moet er wel van leven. Dat gaat maar net. In de afgelopen jaren heb ik af en toe een stuk grond moeten verkopen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Gelukkig krijg ik nu een hogere prijs voor een deel van de prijswinnende koffie, maar het blijft moeilijk om te overleven.“

Chavarriaga toont ons zijn koffievelden op de steile berghellingen. Hij wijst op de Caturra-struiken, waar her en der ook koffiestruiken met gele bessen, de ‘Variedad Colombia’, tussen staan. Aan zijn velden grenzend staat een ander koffieveld vol met Catimor-struiken. „Dat is van mijn broer“, vertelt Chavarriaga. De ongehuwde koffieboer komt uit een gezin van drie broers en vijf zussen. Ondanks de lage prijzen is en blijft koffie zijn lust en zijn leven, volgens Chavarriaga. „Koffie is mijn ding, ik kan niets anders en ik wil niets anders. Ik hoop dat de mensen in Nederland mijn koffie goed bevalt. Dan ben ik tevreden.”

De Colombia Anzá is een mooie complexe koffie. Het heeft een delicate medium tot lichte body met een fris en fruitige smaak. Een typische Caturra karakter van perzik, bloesem, zwarte thee en zwarte peper.

Koffie gebrand door

Niet beschikbaar

...