Ethiopie Baro

  • Producent

    Baro Multipurpose Farmers Cooperative

  • Branderij

    Sprso, Voorburg

  • Regio

    Ethiopië, regio Oromia

  • Varieteit

    Herloom

  • Hoogte

    1700 - 1820 meter

  • Zending

    mei 2013 / #1

De Baro is een lekkere, complexe koffie (organisch) met een volle body vol zoete smaak van bloesem en frui. Op de tong tinten van cacao en karamel met af en toe een vleugje ananas. Heerlijk als espresso en verrassend in de filter. Typisch een koffie om zonder melk of suiker te drinken. Zonder melk geen optie? Maak er dan een espresso macchiato van, dit zorgt voor een heerlijk romig gevoel in de mond.

 

Herkomst

De Baro Multipurpose Farmers Cooperative, is een coöperatie in het Hurumu District in de Provincie Ilubabor gelegen in de Oromia (Oromya) regio in Ethiopië. Het is een groeiende coöperatie met 275 actieve leden. Naast koffie worden er ook maïs, fruit, groenten en kruiden verbouwd voor lokaal gebruik. Gelegen in een bosrijke omgeving omringd met glooiende bergkammen groeien de koffiebomen in een klimaat waar ze goed gedijen op hoogtes tussen de 1700 en 1820 meter.

 

Steun & ontwikkeling

De boeren binnen de coöperatie werken samen met Technoserve, een organisatie die kleine boeren helpt koffie van hoge kwaliteit te produceren voor de specialty koffiemarkt. Technoserve helpt de boeren om de kwaliteit van telen en verwerken te verhogen, de opbrengst te vergroten en zo hun inkomen te verbeteren. De verwachting is dat de boeren dankzij dit project hun inkomen met 50% kunnen verhogen.

 

Milieu

De boeren zoeken met zorg plaag- en ziektebestendige zaden uit en kweken deze op onder de schaduw van de natuurlijke begroeiing. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van landbouwchemicaliën is deze koffie volledig organisch. Bovendien nemen de boeren diverse maatregelen om het milieu niet te belasten. Zo helpen de struiken erosie tegen te gaan en vindt de verwerking van de koffiebessen plaats uit de buurt van rivieren en beekjes. Dit voorkomt dat de pulp (vruchtvlees en schillen) die tijdens het verwerkingsproces vrijkomen in het water belanden. Het water waarmee de koffie wordt gewassen, laten de boeren in een aparte lagune verdampen. De afgescheiden pulp verwerken ze tot compost om de koffiestruiken mee te bemesten.