Ethiopie Wolichu Wachu

  • Producent

    Wolichu Wachu, Harso Haru Mude farmer cooperative

  • Branderij

    Bitter and Real, Dordrecht

  • Regio

    Ethiopie, Uraga wereda, Oromia region, Guji

  • Varieteit

    100% Arabica - Bourbon, Typica (Natural, Grade 1)

  • Hoogte

    1.900-2.300

  • Zending

    februari 2019 / #1

Een funky, zoete en volle koffie uit de Guji provincie in Ethiopië. De meestgebruikte koffie op festivals. Heerlijk als espresso of americano en ook met melk als cappuccino of flat white.

De Wolichu Wachu is een ongewassen koffie. Dat wil zeggen dat de rijpe handgeplukte koffiebessen tot 3 weken in de Ethiopische zon te drogen worden gelegd. Het langzame drogen zorgt voor een stabiele vochtigheidsgraad in de koffie. Ook treedt er tijdens het drogen van de koffiebes een fermentatieproces op wat zorgt voor de typische aardse, zoete smaak van ongewassen koffie. Dit in combinatie met de typisch heldere tonen van Ethiopische kwaliteitskoffie levert een sensationeel bakkie koffie op.

Het wasstation Wolichu Wachu ligt in het Uraga District in de regio Oromia. Het wasstation maakt deel uit van de Harso Haru Mude Farmer Cooperative en werkt samen met 4500 kleine boeren.  De koffiebonen worden verbouwd op een hoogte van wel 2300 meter, de bodem in het gebied is vruchtbaar en er valt jaarlijks 1500-2000 mm regen. Deze omstandigheden zorgen voor de opvallende en bijzondere smaken  in de Wolichu Wachu koffies.

Een deel van de opbrengst van Wolichu Wachu gaat naar de Girls Gotta Run Foundation. Dit is een organisatie die zich inzet voor betere educatie en sportmogelijkheden voor meisjes.

Smaakindicatie:
Donker gedroogd fruit, blauwe bes, vanille.

Brew recept:

AEROPRESS

Accentueer het sappige en fruitige van deze filterkoffie door hem met Aeropress te brewen.

koffie: 19 gram
Water totaal: 240 gram (gefilterd)
Water temp: 92ºC
Totale brewtijd: 2.38 minuten.
Bloom: 30 gram, 30 seconden.

Schenk in 1,5 minuut tijd de resterende 210 gram water op.
Bij 2 minuten de aeropress dop erop draaien, omdraaien en in 30 seconden presssssing!
Bij een sissend geluid is je brew klaar.

ESPRESSO

koffie: 19 gram (in)
Espresso: 38 gram
Water temp: 93ºC
Ideale extractietijd: 28-30 seconden

Dit resulteert in een krachtig, zoet en fruitige espresso.
Als flat white is deze koffie ook te gek.